Országos program

2019.11.21. 12:48

Éttermekben ismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással gyerekek

A kezdeményezés a vendéglátói szakma munkaerőhiányát is csökkentheti.

Forrás: Pixabay

Mosolyt fakaszt néven országos program indul a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére

közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila azt mondta, hogy a kezdeményezés során amely egy miskolci vendéglátóhelyről indult ki és a Stílusos Vidéki Éttermiség (Svét) Egyesület együttműködésével valósul meg a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással.

Az államtitkár szerint ez azért fontos,

mert a gyermekvédelem rendszerében lévő gyerekek traumákon mentek és mennek keresztül, amelyek feldolgozásához kapaszkodókra van szükségük, ez a program pedig mérföldköve lehet azok kiépítésének.

A kormány feladata, hogy minél több ilyen kapaszkodót építsen, azonban ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek a rendszerből való kikerülés után is rendezett életük legyen, közösségre és összefogásra van szükség emelte ki.

Ruprecht László, a Svét elnöke arról beszélt, hogy

a program a gyerekek segítése mellett a vendéglátói szakma munkaerőhiányát is csökkentheti.

Az egyesület ennek érdekében a kezdeményezés kiterjesztése mellett pártfogolja is azokat a gyerekeket, akik érdeklődnek a szakma iránt. Ennek keretében az éttermeknek egy-egy pártfogoltja lesz tette hozzá.

Halász Norbert, a kezdeményező Zip's Brewhouse ügyvezetője közölte:

a programot júliusban indították el, hogy hétről hétre gasztroélményt adjanak a gyermekotthonban élő fiataloknak, és ezzel segítsék az útkeresésüket és pályaválasztásukat.

Mivel a gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, a kezdeményezéssel szeretnének példát mutatni más ágazatoknak is mondta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!