2017.10.09. 16:17
Elveszett a mézek tengerében? Segítünk
Akác, gesztenye, hárs, levendula: melyik mire jó?
A különféle nektárcsodákat nemcsak az ízük, hanem a gyógyhatásuk miatt is kedveljük. Ősszel és télen fogadja meg a Fanny magazin tanácsait, kanalazzon belőlük kedvére!
* Gesztenyeméz
Kissé kesernyés az íze, ezért sütéshez például nem javasolt a használata, önmagában vagy teaízesítőként viszont remekül megállja a helyét. Színe a sárgától a barnáig terjed. Ha vérszegénységgel, esetleg visszérrel küzd, vagy legyengült a szervezete, fogyassza bátran, hiszen enyhítheti vele a panaszait.
* Akácméz
Hazánkban talán ez a legkedveltebb fajta. A színe világossárga, kissé zöldbe hajló. Intenzív íze révén a teák mellett a süteményeket is finomabbá teszi. Fertőtlenítő hatású, enyhíti a köhögést, valamint a gyomorsavtúltengéssel küszködők panaszait. Sokáig eláll, mert magas gyümölcscukor-tartalma miatt nehezen kristályosodik ki.
* Hársméz
Az aranyszínű nektár jó szolgálatot tesz fájó torok, köhögés és meghűlés esetén. Íze kimondottan jellegzetes, egyszerre fűszeres és édes. A legkülönfélébb receptleírásokban találkozhat vele, például salátákhoz, süteményekhez, sőt, a különböző puncsokhoz is felhasználhatja.
* Levendulaméz
Magyarországon talán kevésbé ismert ez a franciáknál méltán népszerű mézfajta. Mivel itthon igazi kuriózum, ha hozzájut, csak önmagában, esetleg pirítósra kenve ízlelgesse! Így érezheti leginkább azt a fahéjas-vaníliás zamatot, amelyik azonnal rabul ejti majd. Gyógyítja a sebeket, de a belekre is jótékony hatással van.
Csemegézzen!
Gondolta volna, hogy a szorgos méhek többek között kakukkfűből, eukaliptuszból, sőt, őszirózsából is készítenek mézet? Ezeket a kuriózumokat lassan érdemes ízlelgetnie, és hagyni, hogy az illatuk, illetve a zamatuk megédesítse a napját!
Nemcsak kanalazná, sütne is a mézzel? Mutatunk egy receptet.
Mézes muffin
Hozzávalók (12 darab): 200 g méz, 100 g cukor, 70 g vaj, 3 ek tej, 250 g liszt, 1/2 tasak sütőpor, 1 csipet őrölt kardamom, 2 tk fahéj, 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék, 1 ek kakaópor, 2 db tojás, 100 g tört mandula, 50 g tejcsokoládés tortabevonó
Elkészítése: A mézet, a cukrot, a vajat és a tejet egy edényben melegítsük össze addig, amíg a cukor fel nem olvad, aztán vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A lisztbe keverjük bele a sütőport, a fűszereket és a kakaóport, aztán adjuk hozzá a mézes masszát, a mandulát és a tojásokat is. Végül az egészet dolgozzuk sima tésztává, és kanalazzuk azt egy nyomózsákba.
Ennek segítségével a ¾-ükig töltsük meg a muffinpapírokat a masszával, majd a 180 fokos sütőbe téve 25 percig süssük a finomságokat. Ha elkészültek, mindegyik tetejére csorgassunk egy keveset a vízgőz fölött megolvasztott tortabevonóból.
Elkészítési idő: 50 perc
Borítókép: Pixabay.com