Önvédelem a kütyük világában

2018.10.04. 07:06

Elkészült a fiatalok digitális biztonságát elősegítő program

Kisfilm igazolja, hogy a fiatalok többsége gondolkodás nélkül kiadja személyes adatait. Ennek megakadályozására 116 pontos Digitális Immunerősítő Programot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ.

100 emberből 87 minden kérdés nélkül megadja személyes adatait, ha egy kellően kecsegtető nyereményjátékról van szó. Erre a tényre az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács adatkísérlete hívta fel a figyelmet – tájékoztat a csalad.hu.

Program a digitális biztonságért

Mint írják, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár egy, a hasonló esetek elkerülése érdekében készült, a fiatalok digitális biztonságát elősegítő programot mutatott be. Illés Boglárka elmondta: a kisfilm egy fiktív cég adathalászatán keresztül világít rá a személyes adatok és jelszavak könnyű kijátszására. Egy budapesti moziban egy cég nyereményjátékra invitálja a látogatókat, akik adataik megadásával tudnak részt venni a mesés utazással kecsegtető játékban. Miután a játék lezárult, a fiktív cég rejtett kamerával felszerelt irodájába várja a gyanútlan alanyokat, akik meglepődve tapasztalják, hogy a kelleténél több személyes információt tudnak róluk.

Fotó: csalad.hu

A videóból az is kiderül, hogy egy ilyen ártatlannak tűnő mozis promócióban megadott adatokkal hogyan tudnának bűnözők visszaélni, vagy milyen további személyes és érzékeny információkat lehet kideríteni a közösségi médiából – folytatódik a cikk, mely Illés Boglárkát idézi, aki megjegyezte:

a videóval az a cél, hogy a fiatalok rádöbbenjenek, nem minden esetben kell profi hackernek lennie valakinek ahhoz, hogy a féltve őrzött adatainkat megszerezhesse valaki.

Fontos az óvatosság

Gyakran fordul elő – mondta -, hogy saját óvatlanságunk miatt kerülünk kellemetlen helyzetbe és mi magunk adjuk át személyes adatainkat illetéktelenek számára. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak abból álljon a digitális védekezés, hogy megfelelő vírusirtókat telepítünk a gépeinkre, telefonjainkra, vagy bonyolult jelszavakat adunk, hanem abból is, hogy odafigyelünk és óvatosabban, gyanakvóbban kezeljük a hozzánk érkező e-maileket, adathalász kísérleteket.

Az iskolák is bekapcsolódnak

Ezek felismerésére nyújt segítséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ összefogásával készült Digitális Immunerősítő Programban megfogalmazott 116 pont, amelyről a www.mydip.xyz oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!