öntöttvas

2021.05.12. 10:33

Életre szóló társ

Karc- és kopásállóságban ugyancsak verhetetlen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez a konyhai alapdarab függővé teszi használóját: aki egyszer rákapott, az soha többé nem akar majd másban húst, tojást vagy kenyeret sütni – írja a Vasárnap Reggel legfrissebb száma.

Mindenre jó

A felmelegedése ugyan hosszabb ideig tart, akár 5-10 perc is kellhet neki, ám utána bármely más edénynél jobban tartja a hőt. Pont ebben, az egyenletes hőeloszlásban rejlik a titka: így lehet a húsokra ropogós kérget varázsolni vele, tökéletes tojást és palacsintát vagy éppen mennyei kovászos kenyeret sütni benne.

Be kell járatni

Karc- és kopásállóságban ugyancsak verhetetlen, és a sütőbe is minden további nélkül betehető. Beüzemelése előtt viszont ki kell égetni, azaz az egész felületét olajjal bekenni, majd addig hevíteni a sütőben, amíg az tulajdonképpen rá nem ég. Később minden egyes használat után el kell mosni forró vízzel, majd szárazra törölni, és olajjal bekenve eltenni.

Vigyázat, rozsda!

Az öntöttvas egyetlen ellensége a rozsda. Ezért tilos a serpenyőt hosszan áztatni, ahogy savas, paradicsomos, szaftos párolt és főtt ételeket sem szabad benne főzni.

Örökké tart

Bár egy jó minőségű öntöttvas serpenyőért akár több tízezer forintot is elkérnek a gyártók, ne sajnálja rá a pénzt: egy ilyen edény egy-két emberöltőn át kiszolgálja tulajdonosait, megfelelő használat és rozsdavédelem esetén ugyanis gyakorlatilag elnyűhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!