a jólét árnyoldala?

2018.11.12. 14:30

Egyre magasabbak az emberek, több élelmiszerre lesz szükség

Olyan összefüggésre hívják fel a figyelmet norvég kutatók, amire ritkán gondolunk.

Nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát, mivel napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése, valamint a demográfiai átmenet miatt – vélik norvég kutatók.

Magasabbak, nehezebbek és idősebbek lettünk

Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között.

„Két jelenség hatását tanulmányoztuk. Az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek. A második, hogy a lakosság idősödik” – közölte Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet. A második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt. A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya, 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 1975-ben, emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog.

Nagyobb ember = több kalória

„Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt” – idézte Vitát az Eurekalert tudományos hírportál.

Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás. Ez a növekedés megfelel Skandinávia és Indonézia együttes élelmiszerszükségletének – hangoztatták a kutatók.

Az országok között vannak azonban jelentős különbségek, az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33 , az energiaigény 0,9-16 százalék között mozgott.

Miközben egy átlagember Tongán 93 kilogramm, Vietnamban csak 52.

Ez azt jelenti, hogy előbbinek 800 kalóriával többre van szüksége naponta, ami körülbelül négy adag zabból készült ételnek felel meg.

Ezzel eddig nem számoltak

Egyes országokban igen gyorsmértékű a növekedés. A karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek. A legkisebb és a legnagyobb változások egyaránt Ázsiában és Afrikában mentek végbe.

A korábbi tanulmányok nem vették figyelembe a nagy termetű emberek és idősödő társadalmak növekvő szükségleteit, amikor kiszámolták a jövőbeni élelmiszerszükségletet

- hívta fel a figyelmet Felipe Vásquez, a tanulmány egyik szerzője.

Ez a tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére, amely a globális élelmiszerbiztonság elleni harcot vezeti.

Borítókép: Shutterstock / kurhan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!