javuló adatok

2019.02.19. 09:50

Egyre kevesebb gyerek születik szívfejlődési rendellenességgel

Megfelelő ellátással a betegek 95 százaléka teljes életet élhet később.

Forrás: Shutterstock

Évente körülbelül 1100 gyerek szorul kardiológiai ellátásra, de csökken a szívfejlődési rendellenességgel születő gyerekek száma – közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Andréka Péter azt mondta, a csökkenés a kevesebb élve születés, illetve a fejlett méhen belüli diagnosztika miatt tapasztalható.

Az intézmény korábban közzétett adatai szerint minden századik megszületett gyermeknek van veleszületett szívfejlődési rendellenessége.

Megfelelő ellátással azonban a veleszületett szívfejlődési rendellenességgel világra jött gyermekek 95 százaléka nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot alapíthat, teljes életet élhet.

A komplex szívfejlődési rendellenességgel születők műtétek sorozatain, katéteres beavatkozásokon mennek keresztül, de az orvosok jó eséllyel tudnak segíteni nekik, hogy teljes életét élhessenek – ismertette Andréka Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!