példás gazdálkodás

2019.09.11. 18:52

Bemutatták Magyarország legszebb birtokát

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén működő Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben, az 1990-ben alapított családi vállalkozást szerdán mutatták be a sajtónak.

Derecske, 2019. szeptember 11. Szabó Viktor ügyvezetõ igazgató a Magyarország legszebb birtoka címe elismeréssel a Bold Agro Kft. derecskei gazdaságában tartott birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón 2019. szeptember 11-én. A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság 60 hazai cég közül szerezte meg az elsõ helyet, a gyümölcstermesztési birtok kategória gyõztese lett, s a közönségszavazatok alapján is a legszebb birtoka lett az országnak az idén. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Jakab István, a verseny védnöke, az Országgyűlés alelnöke a nyertes gazdaság méltatásakor azt mondta, a magyar vidék az egészséges élelmiszertermelés alapja, a nyugodt élet biztosítéka, a természetet szerető, alkotó ember igazi otthona, ahol jó élni.

„Ahhoz, hogy a 21. században a tudás, a technológia a hétköznapokban is polgárjogot nyerjen, szükség van az ilyen versenyekre” annak érdekében, hogy megmutassák a vidéki értékeket és követendő példát állítsanak generációk elé – tette hozzá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság 60 hazai cég közül szerezte meg a Magyarország legszebb birtoka címet, a gyümölcstermesztési birtok kategória győztese lett, s a közönségszavazatok alapján is a legszebb birtoka lett az országnak az idén – mondta a birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón Mátrai Zoltán, a verseny főszervezője.

A zsűri értékelése szerint a verseny abszolút győztese, a derecskei Bold Agro Kft. fő ágazatainak „Magyarországon egyedülálló szimbiózisát hozta létre, amely jelentős mértékben segíti a környezetterhelés csökkentését és az ökológiai lábnyom minimalizálását”.

A birtokot bemutató Szabó Viktor ügyvezető elmondta: az 1990-ben alapított, 100 százalékban magyar családi tulajdonban lévő Bold Agro Kft. több mint 5 milliárd forintos árbevételével a 130. legnagyobb hazai vállalkozás. A 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztató cégcsoport Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik. Két fő üzletága van: a jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron növény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik.

E két üzletág szervesen összekapcsolódik, ugyanis a sertések számára szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növények számára fontos tápanyagokat sertés hígtrágyával pótolják, így csökkentik minimálisra a inputanyag-ellátást. A Bold Agro Kft. az évi 5 ezer tonna alma értékesítése mellett félmillió liter, Dér Juice márkanév alatt forgalmazott, prémium gyümölcslevet állít elő – ismertette Szabó Viktor. Hozzátette: a cégcsoport két főtevékenységét egészíti ki a Derecskén megtalálható központi birtokon létrehozott Almavirág Étterem és rendezvényház, amelyben elsősorban „házon belül” megtermelt nyersanyagokat (sertéshús-készítményeket és gyümölcsöket) kínálnak.

Szabó Viktor kitért arra, hogy egyedülálló kertpedagógia programjuk keretében

évente 10 ezer kisiskolás számára nyújtanak izgalmas betekintést a felelős kertművelésbe, a diákok így eredeti környezetükben ismerkedhetnek meg a gyümölcsökkel és a kertben folyó munkálatokkal.

Az iskolagyümölcs program keretében pedig jelenleg már több mint 23 ezer gyermek fogyasztja a derecskei kert gyümölcseit.

A Bold Agro Kft. 2018 és 2020 között összesen 4,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Derecskén – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!