digitális csapda

2019.05.12. 13:05

Az interneten élik életüket a fiatalok

Digitális világunkban már sokkal többféle veszélynek van kitéve egy fiatal, mint az ezt megelőző korszakokban szüleink, nagyszüleink. Friss statisztikák szerint a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is az interneten töltenek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Yuliia D

Tudatos szülőként mindent meg kell tenni azért, hogy megóvják őket a neten keringő közel 900 millió vírustól, megtévesztésektől, csalóktól, pedofiloktól – írja a csalad.hu.

A felnőttek felelőssége

A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre, és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik.

A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám

online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és érzelmileg sebezhetőek.

Éppen ezért a biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek. A még kiegyensúlyozatlan értékrenddel rendelkező fiatal generáció tagjai ugyanis csak

fokozatosan ébrednek rá az interneten rájuk leselkedő kockázatokra, vagy éppen saját tetteik felelősségére.

A millenniumi nemzedék tagjai egy nap akár 11 órát is képesek a különféle digitális eszközeiken tölteni – derül ki egy 2018-as kutatás eredményeiből. Az internet számukra nem eszköz, hanem élettér, érdekli őket a rengeteg lehetőség. Egy másik, európai felmérés szerint

a két éves gyermekek 30%-a használt már táblagépet, 10 %-uknak pedig a tablet volt az első szava.

A felnőttek feladata, hogy miközben maguk is csak tanulják az online jártasságot, nekik kell megvédeni gyermekeiket ebben a térben.

Tízből 4 gyermeket érint a „cyberbullying”

Az egyik legjelentősebb veszély az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, ráadásul mivel online csatornákon zajlik, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem a nap 24 órájában kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Maguk a gyermekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább – derül ki egy korábbi budapesti iskolákban készült statisztikából.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!