kutatók igazolták

2019.02.19. 22:02

Az egészséges életmód tényleg csökkentheti a rák kockázatát

De csak akkor, ha mind a hat, ehhez szükséges jó szokást betartjuk.

Forrás: Shutterstock

Az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a rák kockázatát, az életmódot meghatározó különböző tényezők ugyanis egyenként mintegy 6 százalékkal szoríthatják vissza a betegség kialakulásának veszélyét – derült ki egy több mint százezer felnőttel végzett kínai kutatás eredményéből, amelyet a Cancer című nemzetközi szakfolyóiratban mutattak be.

A Kínai Orvostudományi Akadémia irányítása alá tartozó kórház kutatói az egészséges életmódot jellemző hat tényezőt, a nem dohányzást, az egészséges testsúly fenntartását, a megfelelő testmozgást, az alkoholfogyasztás visszaszorítását, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a vörös húsok mérsékelt fogyasztását vizsgálták.

A vizsgált alanyok 83,4 százalékánál volt megfigyelhető három-öt a felsorolt egészséges szokások közül, de mindössze 9,1 százalékuk tartotta magát az összes tényezőhöz az életmódja kialakításában. 7,5 százalék volt az, aki legfeljebb három egészséges szokást tartott be.

Az eredmények szerint

azok között, akik mind a hat egészséges életmódi tényezőt betartották, a rák kockázata 17 százalékkal alacsonyabb volt azokkal szemben, akik csak legfeljebb három tényezőre fordítottak figyelmet.

A rák előfordulásának csökkenése pedig a betartott egészséges szokások számának növekedésével fordított arányban áll – írták a kutatók, akik megfigyelései alapján minden egészséges szokás 6 százalékkal csökkentette a betegség kockázatát.

Az egészséges életmód a legfontosabb tényező a tüdőrák és a végbélrák kockázatának csökkentésében. Végbélrák esetében az esetek 31,9 százaléka, májrák esetében 47,4 százaléka volt betudható egészségtelen életmódi tényezőknek.

Ku Tung-feng, a kutatócsoport vezetője szerint eredményeik megerősítették az egészséges életmód fontosságát a rák kockázatának visszaszorításában. Ezt az összefüggést ugyan korábban számos nyugati társadalmakban végzett kutatás igazolta már, de Kínában eddig kis számú bizonyíték állt rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!