Biztos ébredés

2018.11.12. 14:12

Az anya hangja jobb a tűzriasztónál

Sokkal könnyebben felébrednek álmukból azok a gyermekek, akiket az édesanyjuk kelteget vészhelyzet esetén, mint azok, akikbe a hagyományos tűzriasztók vijjogó-sipító hangja próbál életet verni.

A napi családi rutin talán legnehezebb része az ébredés, illetve az ébresztés. A fiatalokat az esetek döntő többségében csak nagy nehézségek árán lehet kikönyörögni az ágyból, pláne akkor, ha nem vakációra, hanem az iskolába indítanánk őket. Szinte nincs olyan család, ahol ne jelentene ez a mindennapos feladat legtöbbször nagy erőfeszítéseket – áll a csalad.hu cikkében. A portál összegzi, hogy épp ezért vizsgálta az amerikai Ohio állam Nationwide Children’s Hospital nevű intézményének kutatócsoportja azt, hogyan reagálnak a kicsik az ébresztésre vészhelyzetben.

Mint írják, a columbusi alvásszakértők

összesen 176 gyermeket és szüleiket vonták be a kísérletbe, amiben egy szimulált éjszakai tűzesetet játszottak el.

Azt vizsgálták, mennyivel végzik hatékonyabban a feladatukat, vagyis a fiatalok felébresztését az éles hangon sípoló tűzriasztók az édesanyákhoz képest. Az eredmények kifejezetten meglepőek voltak, ugyanis az elviselhetetlen hangú berendezések az esetek jelentős részében alulmaradtak a sokkal barátságosabb szülői hangokkal szemben.

A Journal of Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint

a fiatalok az előre rögzített anyai hangon megszólaló vészjelzésre sokkal jobban reagáltak, egyrészt hamarabb felébredtek, másrészt pedig sokkal gyorsabban képesek voltak elhagyni a hálószobát:

18-28 másodperc között sikerült kimenekülniük, míg a riasztó vijjogása mellett nagyjából öt perc volt ez az idő. Megállapították, hogy a gyermekek jelentős részét alvás közben szinte alig tudják megzavarni a környezeti zajok, szinte kizárják tevékenységükből a körülöttük lévő világot. Így a riasztó sípolása is csak nehezen zavarja meg őket az alvásban, azonban ha az édesanyjuk hangján szólal meg a figyelmeztetés, sokkal gyorsabban képesek cselekvőképességüket visszanyerni a mély álomból.

A kutatásban részt vevő 5-12 év közötti fiatalokkal kipróbálták azt is, hogy egy ismeretlen hang a keresztnevükön szólította őket a vészjelzés idején, azonban ezzel sem értek el jobb eredményt, mint a személytelen szirénázással. A harmadik verzióban nem csak a nevüket, a menekülési instrukciókat is idegentől hallották – szintén kevés sikerrel.

Úgy számolták, az anya hangja háromszor hatásosabb minden egyéb módszernél.

Éppen ezért azt javasolják, a gyermekszobákba elhelyezett tűzjelzők riasztását szabják egyénire, veszélyhelyzet esetén lehetőleg az édesanya hangján szólaljanak azok meg, és a szimpla figyelemfelhíváson túl a hangfelvétel tartalmazza a meneküléshez feltétlenül szükséges iránymutatásokat is – foglalja össze a cikk.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!