Járvány

2021.01.24. 08:37

Az állatkísérletek szerint hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer

A megelőzésre is alkalmas szert a tervek szerint hamarosan az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) is benyújtják törzskönyvezésre.

Forrás: Shutterstock

December végén kezdték tesztelni hörcsögökön azt a koronavírus elleni gyógyszert, amit egy négy tagú magyar konzorcium fejleszt – írja az Infostartra hivatkozva a Mandiner.

Kacskovics Imre immunológus, a konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szerint sikeresek voltak az első vizsgálatok, és egyértelműen igazolást nyert, hogy a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai közreműködésével fejlesztett szer megóvta az említett állatokat attól, hogy súlyos betegségük alakuljon ki.

A konzorcium által március óta fejlesztett hatóanyag hasonlóan működik, mint a szervezetben a koronavírus hatására termelődő ellenanyag: a vírus úgynevezett tüskefehérjéjéhez kapcsolódva megakadályozza, hogy megfertőzze a sejteket

– magyarázza Kacskovics Imre. A készítmény nemcsak megakadályozza a súlyos betegség kialakulását a Covid-pozitív személyekben, de meg is előzi a fertőzés kialakulását.

Kacskovics Imre szerint a készítmény törzskönyvezését hamarosan elindítják az Európai Gyógyszerügynökségnél, amiben egy brit szakértő is segédkezni fog. Az év végén pedig a klinikai vizsgálat, azaz az embereken való tesztelés is elindulhat – tette hozzá az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!