Sokkoló számok

2019.10.29. 13:28

Aránytalanul sok fiatal betegszik meg az e-cigivel összefüggő tüdőbetegségben

A CDC adatai szerint eddig 34-en haltak meg az e-cigarettázás, vagy gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben.

Illustration picture shows an e-cigarette during a protest in Merchtem, Sunday 15 January 2017.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK

Aránytalanul nagy számban érinti a fiatalokat az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegség

hívta fel a figyelmet az amerikai járványügyi központ (CDC), amely hétfőn tette közzé első jelentését az e-cigarettával összefüggő tüdőt károsító betegségekről.

Október 22-ig az Egyesült Államok 49 államában, Washingtonban és a Virgin-szigeteken 1604 e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek, többségük fiatal férfit érint derült ki a jelentésből.

A CDC adatai szerint eddig 34-en haltak meg az e-cigarettázás, vagy gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. A betegek 79 százaléka 35 év alatti és 70 százaléka férfi. A betegek mintegy fele 25 év alatti, közülük ketten meghaltak a betegségben.

Ezek az új adatok közelebb visznek minket ahhoz, hogy azonosítsuk ezen megbetegedések okát vagy okait

közölte Robert R. Redfield, a CDC igazgatója.

A jelentésben megerősítették, hogy a THC-tartalmú (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) fontos szerepet játszik a betegség megjelenésében.

876 beteg esetében kiderült, hogy a betegsége megjelenése előtt három hónapig THC-tartalmú e-cigarettát szívtak, 52 százalékuk THC- és nikotin tartamú termékeket.

Eddig a kutatók az e-cigaretta egyetlen összetevőjéről sem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a tüdőbetegség okozói. Egerekben azonban már kimutatták az Ohiói Egyetem tudósai, hogy tüdőrákot okozhat.

Az elektromos cigaretták használata az amerikai fiatalok körében viharosan elterjedt az utóbbi években.

A CDC egy 2014-es jelentés szerint három év alatt 800 százalékkal nőtt az e-cigarettázók száma a fiatalok körében. Becslések szerint mintegy 3,6 millió iskolás használja ezeket az elemes eszközöket, amelyek nikotintartalmú folyadékot füstölnek el. A kutatók egyetértenek abban, hogy a folyadékba kevert édes ízek különösen vonzóvá teszi ezeket a cigarettákat sok fiatal számára.

A Los Angeles-i Egyetem diákjai körében végzett felmérés ezt alá is támasztotta. A Pediatrics című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik nem mentol, vagy dohány ízű e-cigarettát szívtak, sokkal hosszabb ideig használják ezen termékeket, és jóval gyakrabban gyújtanak rá.

Szeptemberben Michigan állam elsőként tiltotta be az Egyesült államokban az aromákkal ízesített elektromos cigarettákat.

Gretchen Whitmer kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz és azt a téves érzetet keltsék, hogy termékeik nem veszélyesek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!