hogy mi?

2018.10.02. 13:20

Amikor hal nélkül adják a fish and chipset

Sült „hal” és sült krumpli, „homár” és „rákkoktél” is szerepel az étlapon London első vegán fish and chips kisvendéglőjében, amely csütörtökön nyílik meg a brit főváros Hackney negyedében.

TO GO WITH AFP STORY BY OUERDYA AIT ABDELMALEK A person poses with fish and chips at Poppies fish and chip restaurant in east London on January 26, 2015. Fish and chips, that a classic British dish, is a popular takeaway food in the UK with local media reporting that somewhere in the region of 250 million portions are served up annually. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL

Fotó: AFP

A leghíresebb brit étel rajongói azonban nem biztos, hogy ilyen fish and chipsről álmodnak, a sült hal ugyanis nem halból készül, és a rákokat sem a tengerből fogják ki.

A Sutton and Sons vendáglátólánc idén kezdte el kísérleti jelleggel árulni a vegán fish and chipset egyik kelet-londoni üzletében, ám nem számolt a semmilyen állati eredetű terméket nem tartalmazó étel sikerével.

„Gondoltuk, hogy előállunk valami vegánnal, és meglátjuk, miként fogy. Nagyon jó a fogadtatása, ezért egy teljes menüsort készítettünk” – mondta a tulajdonos, Daniel Sutton.

Mivel folyamatosan nagy a kereslet az új menüre, Sutton csütörtökön megnyitja első olyan fish and chips vendéglőjét, amely kizárólag vegán – hús- és tejtermék mentes – ételeket kínál.

A vegán hal banánvirágból készül,

amelyet tengeri algában és tengeri köményben marinálnak, hogy halíze legyen, majd bő zsírban megsütik.

A vegán rákot pedig japán burgonykeményítőből csinálják.

Sutton szerint egyes vendégek jobban szeretik a vegán menüt, mint a halat, miközben mások úgy vélik, a tőkehal ízét nem lehet felülmúlni.

Borítókép: AFP / Leon Neal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!