Környezetvédelem

2020.10.14. 20:17

A víz megtartását segítő mintaprojektek valósultak meg öt településen

A víz megtartását segítő mintafejlesztések valósultak meg öt településen egymilliárd forintos projekt keretében – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára kedden Ruzsán.

Forrás: Shutterstock

Dukai Miklós Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében című projekt a Csongrád-Csanád megyei településen elért eredményeit bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a költségekből 800 millió forintot az Európai Unió LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) projektjének támogatása fedezett.

A helyettes államtitkár kifejtette, a vízmegtartó képesség fejlesztése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kulcskérdése. A 2017 őszén indult projekt egyik célja az volt, hogy az öt érintett településen Bátyán, Püspökszilágyon, Rákócziújfalun, Ruzsán és Tiszatarjánon olyan innovatív megoldásokat alkalmazzanak, melyek hozzájárulnak a villámárvizek, a belvíz és az aszály kockázatának csökkentéséhez.

A helyi szintű természetes vízmegtartó megoldások prototípusainak megvalósítása során összegyűlt tapasztalatokra építve adaptációs útmutató is készül a hazai önkormányzatok számára közölte Dukai Miklós.

A Belügyminisztérium a projekt lezárásaként az eredményeket bemutató előterjesztést készít a kormánynak, és javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy az ezekhez hasonló kis léptékű helyi beavatkozások minél egyszerűbben megvalósíthatóak legyenek tudatta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a következő uniós költségvetési ciklusban várhatóan az önkormányzatok számára nagyobb, közvetlenül elérhető uniós forrás áll majd rendelkezésre ilyen beruházásokra, és egy újabb LIFE-pályázat beadását is tervezik.

Sánta Gizella (független) polgármester elmondta, a 2800 lakosú Ruzsa a Homokhátságon helyezkedik el, ami az ország legszárazabb területe. Az átlagos csapadék mennyisége csökken, aminek legfontosabb következménye a talajvízszint süllyedése.

A talajvíz-tartalékok visszatöltése érdekében a településen két tavat alakítottak ki. A belterület egyik korábban elhanyagoltabb részén egy parkot hoztak létre, és itt egy kisebb tóban az új ivóvíztisztítóból elfolyó napi 10-20 köbméter technológiai vizet gyűjtik össze. A lakott területen kívül kialakított egyhektáros tó a szennyvíztisztítóból kikerülő napi 150 köbméter tisztított szennyvizet fogja föl. A belvízelvezető csatornák átalakítása pedig lehetővé teszi a ritkán érkező csapadék helyben tartását ismertette a beruházás részleteit a polgármester.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!