Járvány

2020.03.21. 13:00

A vírus elleni küzdelem része lehet a készpénzmentes fizetés (videó)

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban jelezte, hogy most egyáltalán nem hátrány bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetnünk. Az MNB közleménye szerint a magyar forint biztonságos, a készpénz használata nem jelent extra kockázatot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Kiemelte: a kutatók szerint

a koronavírus napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is.

Fontos az is a tárcavezető szerint, hogy

mindenki inkább az interneten intézze az ügyeit.

Hozzátette:

a készpénzmentes tranzakciók nemcsak gyorsabbak, hanem higiénikusabb megoldást nyújtanak, mint a készpénz.

Magyarországon jelenleg közel 150 ezer helyen van lehetőség bankkártyával, úgynevezett POS-terminálon keresztül fizetni, 10-ből 9-készülék alkalmas az érintéses fizetésre is.

Az időskorúak védelme a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, ezért Varga Mihály azt javasolta a fiatalabb korosztálynak, hogy segítsenek az időseknek a bevásárlásban, a csekkek befizetésében és használjanak készpénzmentes megoldásokat.

MNB: a magyar forint biztonságos, a készpénz használata nem jelent extra kockázatot

A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton.

A közlemény szerint

az MNB-n és a jegybankon kívüli készpénzlogisztikai szolgáltatók napi rutinjának a része az elhasználódott bankjegyek kiszűrése a forgalomból, azonban a hétköznapi vásárlások során mindenkor fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Több európai jegybank és a WHO is felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz használata nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanakkor egy szélesedő pandémiás helyzetben a megszokottnál is fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása a kockázatok csökkentése érdekében.

Ezért mind a készpénzkímélő fizetési módszerek használata (bankkártya, mobiltelefon) mind a készpénzes fizetés után indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés.

A jegybank a járvány elleni védekezéshez hozzájárulva logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti.

A központban alkalmazott világszínvonalú technológia önmagában is támogatja a megelőző intézkedéseket, mivel a jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

A készpénzlogisztikai szolgáltatók és a jegybank mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a higiéniai szabályok következetes betartása esetén a forgalomban lévő bankjegyek a pandémiás körülmények közepette se jelentsenek magasabb kockázatot, mint bármely más közösségi használatú tárgy áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!