Járvány

2020.03.19. 17:12

A tüdőproblémákban szenvedők esetében a legveszélyesebb a koronavírus

Kutatók szerint a hosszú távon légzési problémákat okozó COPD a legnagyobb kockázati tényező a kórházba került Covid-19-betegek körében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ALPA PROD

Az olyan betegségek esetében, amelyek légszomjat, asztmás légzést vagy tüdőproblémákat okoznak, nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb új koronavírus-fertőzés alakul ki egy szerdán közzétett új tanulmány szerint.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a légszomj vagy nehézlégzés az egyedüli olyan Covid-19-tünet, amely jelentősen összefügg a súlyos esetekkel és az intenzív osztályon ápolt betegek eseteivel.

A MedRxiv tudományos tanulmányok honlapján közzétett, független szakértők által még nem elbírált tanulmány szerint nem minden alapbetegség hordozza a hozzáadott komplikációk ugyanilyen kockázatát a Covid-19-betegek esetében.

A hosszú távon légzési problémákat okozó COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a legnagyobb kockázati tényező a kórházba került Covid-19-betegek körében a tanulmány szerint.

A kutatás megállapításai segíthetik a közegészségügyi illetékeseket és az orvosokat a legnagyobb kockázatú betegek rangsorolásában – mondta Vageesh Jain, a University College London kutatója, a tanulmány társszerzője.

Az új koronavírus már több mint 200 ezer embert fertőzött meg és 8500 beteg halálát okozta világszerte. A betegség egy légzőszervi fertőzés, amely légszomjjal, tüdőelégtelenséggel jár. Enyhébb esetekben lázzal és köhögéssel.

A londoni egyetem kutatói hét kisebb kínai tanulmányt elemeztek, amelyekben 1813, laboratóriumban diagnosztizált Covid-19-beteg esetét vizsgálták.

A légszomjjal küzdő betegeknél 3,7-szer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy súlyos Covid-19-betegek lesznek és 6,6-szor nagyobb volt a valószínűsége, hogy intenzív osztályra kerülnek, azokhoz képet, akiknek nem volt ilyen problémájuk.

A COPD-betegek esetében 6,4-szer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy súlyosan megbetegszenek és 17,8-szor nagyobb a valószínűsége, hogy intenzív osztályra kerülnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!