a klímaváltozás hatása

2018.10.19. 13:29

A természeti erőforrások hanyatlása is segíti a migrációt

Sok más mellett ennek is fontos szerepe van abban, ha az emberek elvándorolnak lakóhelyükről.

A migrációt elősegíti a természeti erőforrások degradációja is, de ez általában önmagában nem idézi elő azt – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója az M1-en pénteken.

Kőrösi Csaba azt mondta,

a természeti erőforrások hanyatlása miatt belső konfliktusok alakulnak ki, amelyek megfelelő intézményrendszer és politikai rendszer nélkül már okot adhatnak a kivándorlásra.

Végleges kivándorlás mellett akkor döntenek az emberek, amikor nem látnak arra reményt, hogy meg tudnak élni az adott helyen – vélekedett.

Kitért arra is, minden országnak van egy nemzeti klímavállalása, amelyet ha mindenki végrehajtana, akkor sikert érhetnének el, de a megvalósítás nem úgy működik, ahogy kellene.

Hangsúlyozta, ha nem állítják meg a klímaváltozást, akkor az olyan szintű természeti degradációt okoz, amely több millió ember létalapjának megszűnéséhez, társadalmi és fegyveres konfliktusokhoz vezethet.

Fontos, hogy megvalósuljanak a vízgazdálkodást segítő, az élelmiszertermelés biztonságát erősítő és a mezőgazdaság jövedelemtermelő-képességét stabilizáló projektek, továbbá a városi lét minimális szintjét elősegítő fejlesztések és a nemzeti, valamint regionális konfliktuskezelés megerősítését segítő rendszerek – közölte az igazgató.

Borítókép: Kút Afrikában. Az egyik legnagyobb problémát a jövőben a vízhiány jelentheti

Fotó: Shutterstock / Claudiovidri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!