Jótékonyság

2018.05.27. 10:29

A sclerosis multiplexben szenvedőkért futottak

Betegek, családtagok, valamint őket támogató amatőr és profi sportolók egyaránt részt vettek az eseményen.

A gyógyíthatatlan SM betegekért futottak Esztergomban. A sportolók így fejezték ki támogatásukat a sclerosis multiplex betegséggel élők iránt. Külön futamot indítottak gyerekeknek, majd az 1 kilométeres gyaloglókört a mozgáskorlátozott betegek egy része is teljesítette. Az 5 és 10 kilométeres versenyben is vettek részt jó állapotban lévő SM betegek, de e távokon a többséget az érintettekkel szolidaritást vállaló egészséges indulók adták. A rendezvény célja az adománygyűjtés mellett azt volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a közelgő május 30-i SM Világnapra, hogy országszerte jobban odafigyeljenek az SM betegség által érintett emberekre és családokra.

„Az SM diagnózist követően a betegek egy részének nagyon gyorsan romlik az állapota, mások akár évtizedeken át képesek dolgozni is a betegség mellett. A betegség tünetei és kilátásai azon múlnak, hogy az agy és az idegrendszer milyen mértékben és milyen gyorsan károsodik”

- magyarázta Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány elnöke. A betegség általában a húszas-harmincas életévekben jelentkezik, okát még ma sem ismerik, megelőzni és meggyógyítani sem tudják. A jelenleg elérhető gyógyszerek a betegség kordában tartását, az állapotrosszabbodás megelőzését, az életminőség minél tovább való megőrzését szolgálják – olvasható a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!