Ciklus

2019.05.28. 08:50

A menzesz előtti hangulatváltozás oka az agyban keresendő

A premenstruációs szindróma (PMS) általánosan ismert jelenség a szülőképes korú nőknél, a menstruációs periódust megelőző napokban a testben bekövetkező hormonális változások idézik elő.

Forrás: Pixabay

Az agyi aktivitás változása okozza a menstruációt megelőző egy hétben esetlegesen jelentkező hangulatváltozást és idegességet – állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (JUHI) kutatói.

A HUJI és a jeruzsálemi Hadassah Orvosi Központ szakértői azt kutatták, mi okozza ezekben a napokban a nők esetleges idegességét és negatív érzéseit.

A Psychoneuroendocrinology című szaklapban megjelent tanulmány szerint

a menstruációt megelőző héten a nők agya másként értelmezi a tapasztalatokat, és emiatt kevésbé élveznek olyan dolgokat, amelyek egyébként jó érzéssel töltik el őket.

A vizsgálatban 20 egészséges, 20-30 év közötti férfi és nő vett részt, akik nem szedtek semmilyen gyógyszert, amely befolyásolhatta volna hangulatukat és agyi működésüket.

A nők menstruációja előtti héten a kutatók vidám és szomorú jeleneteket mutattak nekik egyes filmekből, például Az oroszlánkirályból. Az eredmények szerint a nők agya különbözőképpen interpretálta a filmrészleteket, a vidám jelenetek sem nyújtottak örömet nekik. A férfiak ellenben élvezettel nézték ezeket.

A menstruációt megelőző héten tehát jelentős különbségek tapasztalhatók az észlelés folyamatában és az érzések megtapasztalásában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!