Peca

2018.12.09. 22:30

A közhiedelemmel szemben télen is horogra akadhat a süllő

Sokan úgy tudják, hogy amint beáll a hideg idő, naphosszat esik az eső, netán leesik az első hó, értelmetlen süllőre horgászni. Jó hír: igenis van remény, mert télen is horogra akadhat ez a vízi ragadozó.

Forrás: Shutterstock

Nyáron süllőt fogni nem kunszt. Tartják sokan. De mi a helyzet télen? Van-e értelme nekirugaszkodni, elindulni, hogy valamelyik tó- vagy folyóparton süllőt akasszunk a horgunkra? Igenis van! – biztat minket a csupasport.hu szabadidős portál cikke.

Íme néhány tipp, ötlet, hogyan lehetünk eredményesek télen.

A szerencsésebb sporttársak beülnek a csónakba, leradarozzák a pályát, megkeresik a töréseket, búvóhelyeket, és ott próbálják kicsalni a süllőt a vízből. Jó eredményeket lehet elérni így.

Viszont ha valaki nem ilyen szerencsés, és a partról kell megkeresnie a tüskéshátúakat, akkor más hozzáállás szükséges.

A téli süllőpergető legfőbb erénye a végtelen türelem.

Hiába dobáljuk, sodratjuk a gumit a legígéretesebb helyeken, ha nem áll ott a hal. Lehet, hogy sokszor csak pár percig kéne még a helyet erőltetni, de az elgémberedett ujjak és az átfagyott lábak az autóba, majd hazakényszerítik a pecást. A rutinos horgászok azt mondják, ilyenkor jön jól a házi pálinka, hiszen az alaposan felmelegíti az embert, pluszenergiákat szabadít fel.

Csalik hideg vízben

Hideg vízben teljesen más csalira van szükség, mint nyáron vagy éppen az őszi napsütésben. Esőben, hóesésben remek eredményeket hozhatnak a plasztikcsalik, a lehetőségek tárháza itt végtelen. Mindenki másra esküszik, éppen ezért lehetetlen egyre-kettőre rámutatni. Az viszont fontos, hogy a partról igyekezzünk megkeresni a mélyebb, meglassuló részeket, ezek nagyobb eséllyel tarthatnak halat. Ha olyan részt találunk, amit 7–10 grammos fejjel kényelmesen le tudunk tapogatni, ott már esélyünk van a süllővel való találkozásra.

Árulkodó jelek

Olyan ez, mint a híres televíziós nyomozó, Columbo munkája. Figyeljünk, lessük a jeleket, és ha kell, bátran kérdezősködjünk. Már ha rajtunk kívül akad más horgász is a környéken… Ha valahol keszegmozgást látunk, a süllő előbb-utóbb megjelenik, tehát érdemes nyitott szemmel járni. Sokszor a part menti 3–5 méter széles sávban kapjuk az ütést, amikor a víz már szépen kitolta a csalit, és megkezdjük a bevontatást.

Az egész téli peca olyan, akár egy lassított felvétel.

Izgő-mozgó sporttársaknak sosem lesz a kedvencük, mert azt a pár kapást igen nehéz kicsikarni. De az igazi sporthorgász sosem adja fel, télen sem lazsál a karosszékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!