Sok múlik a táplálkozáson

2018.10.17. 10:15

A halhús segít a mellrák ellen

A gyermekkori halfogyasztás jelentősen csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát – állapították meg kanadai kutatók.

Újabb érvet szolgáltatott a halfogyasztás növelésére a kanadai Guelph Egyetem kutatócsoportja. A tudósok az omega-3 zsírsavak élettani hatásait vizsgálták, illetve arra voltak kíváncsiak, hogy a növényekben található alfa-linolénsav (ALA) hatása bármiben különbözik-e a halakban lévő eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) hatásától a mellrák kialakulása szempontjából. A kutatók arra jutottak, hogy mindkettő kimutathatóan csökkenti a tumor létrejöttének esélyét, azonban a halakban lévő sokkal jobban – írja cikkében a csalad.hu.

A portál a brit Independent című lapra hivatkozva azt írja, közismert tény, hogy a halakban jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav van, és a többség azt is tudja, hogy ennek pozitív élettani hatása van. Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy

a krónikus betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik ez a zsírsav, és azt is tudták, hogy a rák kialakulását is hátráltathatja.

Többek között ezek az okok is szerepet játszanak abban, hogy az iparilag fejlett országok élelmezésügyi szervezetei kivétel nélkül az elfogyasztott hal mennyiségének növelésére igyekeznek sarkallni az embereket – a legtöbb államban azonban kevés sikerrel.

Fotó: Shutterstock

A kanadai kutatók speciálisan a mellrák kialakulásának folyamatát figyelték meg egérkísérleteik során. Azt találták, hogy mind az ALA, mind pedig a halakban lévő EPA és DHA csökkenti az emlődaganat létrejöttének esélyét, illetve az áttétek és a tumor méretének nagyságát. Azonban szignifikáns különbség mutatkozott a kísérleti állatoknál a két forrásból származó zsírsavak hatásában. A cikk szerint ugyanis

nyolcszor (!) jobb eredményre jutottak a halakban megtalálható omega-3-mal a növényi eredetűekhez képest.

Hiába járul hozzá az egészséges élethez a halfogyasztás, már a tengerparti országokban sem esznek olyan sokat, mint régen. Észak-Amerikában például nagyjából 1-3 gramm ALA, és 100-150 milligramm EPA/DHA az átlagos napi bevitel. Ami messze elmarad a helyi ajánlásoktól, amelyek szerint a napi energiabevitel 0,3 százalékát kellene a halból származó zsírsavakkal biztosítani.

Ideális esetben hetente legalább háromszor lenne érdemes halat, vagy azt tartalmazó ételt enni.

Gyermeknél a 433-600 milligramm ajánlás szerinti hal eredetű omega-3 zsírsav alig valósul meg még az Egyesült Államokban is. A felmérések szerint ugyanis a fiatalok 84 százaléka heti legfeljebb egyszer eszik halat, vagy tenger gyümölcseit. Pedig a kutatók úgy látják, a pubertás előtti halfogyasztás az emlőrák későbbi kialakulásának kockázatát (is) jelentősen képes csökkenteni, pozitív hatása van a szerv kialakulására, és így későbbi egészségére.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!