megújulás

2018.05.21. 11:04

A fiatalságról és a szerelemről is szól pünkösd ünnepe

A néprajzkutató szerint a harmadik legnagyobb egyházi ünnep a természet megújulását is hirdeti.

Palkonya, 2018. május 20. A 24. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék résztvevői a villányi borvidékhez tartozó Baranya megyei Palkonyán 2018. május 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Pünkösd a harmadik legnagyobb egyházi ünnep, de emellett a fiatalságról, a szerelemről, a párválasztásról is szól – mondta Tátrai Zsuzsanna az M1-en, pünkösdhétfőn.

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén május 20-án ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. Tátrai Zsuzsanna hozzátette: pünkösd is „mozgó ünnep”, legkorábban május 10-én, legkésőbb július 13-án lehet pünkösdvasárnap.

Szerinte az ünnephez kapcsolódó különböző időjárási jóslatok néha „sántítanak”, mert azt mondják, a pünkösdi eső nem jó, de azt is, hogy a májusi eső aranyat ér.

A néprajzkutató elmondta, pünkösdhöz több népszokás kötődik; ilyenkor szoktak pünkösdi királyt és királynőt választani, legényavatást tartani. Emellett, ahogy az egész tavaszi ünnepkör, pünkösd is a természet megújulásáról szól. Szokás volt például, hogy a legények zöld ágakat tördeltek, majd azokat szétszórták a falu utcáin, hogy megmutassák, megérkezett a tavasz.

Borítókép: MTI Fotó/ Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!