tények és tévhitek

2017.12.05. 17:46

5 dolog, amit mindenképpen tudnia kell a margarinról

Nem az a kérdés, hogy fogyasztjuk-e, hanem az, ismerjük-e eléggé?

Ezt a gyöngyfényű, sárgásfehéren csillogó, selymes krémet mindenki ismeri: sok-sok évig hirdették róla, hogy egészségesebb, mint a vaj és mivel jóval olcsóbb is, így nem is csoda, hogy hamar népszerűvé vált.

De mit tudunk róla valójában? Íme 5 érdekes tény:

  • A margarint – mint oly sok más találmányt- a háború hívta életre. A francia császárnak, III. Napóleonnak ugyanis komoly gondot és költséget jelentett a hadsereg élelmezése, ahhoz viszont, hogy mindenkinek jusson elég vaj, az isten pénze se lett volna elég, olcsóbb anyagra volt szükség. Ez végül egy Mouriés nevű fickó találmánya lett, aki faggyúból készített tápláló, kenyérre kenhető anyagot, a mai margarin ősét.
  • A margarin eleinte, az 1880-as években még jóval fehérebb volt a halványsárga vajnál, ami az embereket a zsírra emlékeztette. Így a gyártók nemsokára sárgásabb margarinokat kezdtek készíteni, azt remélve, hogy a gusztusosabb termékükből többet tudnak majd eladni. A terv bevált.
  • Idővel aztán a margarinból eltűnt a faggyú, és a telített zsírsavakból álló állati olajokat fölváltották a növényi összetevők. Kevesen tudják, de a faggyút eleinte olívaolajjal helyettesítették, ám mivel ez nagyon drágának bizonyult, így jöttek sorban az egyéb zsiradékok, például a sáfrányolaj, a gyapotmagolaj, a pálmaolaj vagy épp a repceolaj.
  • Megoszlanak a vélemények arról, hogy a margarin egészségesebb-e a vajnál. Mindkét zsiradékféle mellett szólnak érvek és ellenérvek, ám a margarint tartják egészségesebbnek. Bár transzzsírsav-tartalmát sokan károsnak gondolják, itthon rendeletben szabályozzák, mennyit tartalmazhatnak belőle az egyes élelmiszerek.
  • Lusta, ráérős reggeleken, ha éppen nem kell sietnie sehová, figyelje meg a kenyerén csillogó margarint! Látni fogja, hogy szép, gyöngyházszínű fénye van. Nos, ez másnak is feltűnt már, a margarin neve ugyanis a görög margarítisz szóból ered, amelynek jelentése gyöngy: az anyagot felfedezője éppen a jellegzetes csillogás után nevezte el.
  • A margarin felfedezése óta beépült az életünkbe, és bár vajjal való rivalizálása öröknek tűnik, valójában nem szükséges választanunk közülük. A vaj ugyanis testesebb, jellegzetes ízű alapanyag, míg a margarin jóval semlegesebb, így a két zsiradékot más-más célra használhatjuk, attól függően, hogy éppen mit készítünk.

    Borítókép: AFP / ANP / Marco de Swart 

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!