Gasztrokalauz

2019.06.26. 16:34

333 jó balatoni helyet mutatnak be a Magyar Konyha gasztrokalauzában

A Magyar Konyha nyári lapszámához tartozó Balaton 2019 gasztrokalauzban bemutatják azokat a balatoni helyeket, melyet a szerkesztőség szerint mindenkinek érdemes felkeresni.

Dezslik Magdolna

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Ma már nem ugyanaz a Balaton, mint gyermekkorunk lángosos, kakaós palacsintás, rántott húsos emlékeiben él. A tóparti strandbüfék és az elegáns éttermek egyaránt a modern, egészségesebb ételvariációk felé nyitnak, ínycsiklandó finomságokkal, klasszikus ételek megújított változataival várják a vendégeket.

Ám nem csupán az ételek, hanem a vendéglátóhelyek is folyamatosan változnak. A „már gyerekkoromban is ide jártunk” ismerős éttermek, büfék mellett új helyek nyílnak, új ízeket hoznak. Sőt, a kulináris fejlődéssel a gasztronómiával foglalkozó kiadványok is új utakat kerestek. Így a Magyar Konyha is.

Rengeteg, szám szerint 63 konkurens lap szűnt meg az elmúlt 10 év során, és a Magyar Konyha is változott. Nem gasztronómiai lap vagyunk, hanem gasztrokulturális magazin

- elemezte Vinkó József főszerkesztő.

Hozzátette azt is, bár ma nagyon nehéz kulturális magazint eladni, a receptek között között találunk irodalmat, gasztrotörténelmet, gasztroturizmust, sőt akár külföldi hírességekről szóló írásokat is. Persze minden rovat központjában az étel, az étkezés van.

Pár éve azt gondoltuk, hogy a gasztroforradalom csak egy múló divat, trend. Aztán kiderült, hogy ez inkább közérzet, életérzés, vágy a jó ételre, a jó életre

- mondta Vinkó József, majd hozzátette, hogy ennek megfelelően változott a magazin is. E változás része a pár éve született gondolat is, a Balaton 2019 gasztrokalauz kiadványuk is.

Vinkó József úgy tartja: a Magyar Konyha nem gasztronómiai lap, hanem gasztrokulturális magazin – Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Klasszikus és vadonatúj helyekből válogatott a Magyar Konyha 15 fős szerkesztőgárdája. 1000-1500 gasztrohelyet járt végig ez a kis csapat az elmúlt esztendő során – emelte ki a főszerkesztő. A magazin június 26-án megjelenő nyári lapszámához tartozó Balaton 2019 gasztrokalauzban ugyanis bemutatják azt a 333 balatoni helyet, melyet a szerkesztőség szerint mindenkinek érdemes felkeresni.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke nagyon fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy

míg néhány éve 200 vendéglátóhelyet szerettek volna bemutatni, ám csak 170 hely ajánlása sikerült, tavaly már 400 gasztrohelyet tartalmazott a Magyar Konyha balatoni kiadványa.

Az idei Balaton 2019 gasztrokalauz kiadványba ehhez képest „csak” 333 borterasz, falusi romkocsma, kifőzde, étterem, fagylaltozó, sajtkészítő, farm to table típusú kisvendéglő került be.

Lévai Anikó örömmel üdvözli, hogy egyre több balatoni gasztrohely követel magának a helyet a kiadványban – Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A változás szelét mutatja az is, hogy nem csupán kevesebb lett az igazán ajánlott helyek száma, de a szigorú zsűrizés során a tavaly ajánlottak közül is mintegy 130-an kikerültek a toplistából. Jó hír viszont, hogy a balatoni gasztroforradalom folytatódik, így 50 új javasolt vendéglátóhelyet is bemutat a balatoni melléklet.

A készítők így írnak a kellemes munkáról: „Új, sokszínű, igényes, csak a magyar tengerre jellemző tóparti gasztronómia van kialakulóban. Ezt tapasztaltuk, miközben – immár hetedik alkalommal – körbekóstoltuk a tavat. Minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség, remek közösségi terek – piacok, borteraszok, manufaktúrák – a bisztróstílust és a hagyományos étrendet ötvöző családias kisvendéglők, elkötelezett séfek várják a vendégeket a tó partján.

Az étlap még soha nem volt ilyen változatos, mint az idén: az izgalmas gourmet-fogások mellett a helyi alapanyagokra építő beach food után megjelentek a Krúdy-féle kisgulyások, körömpörköltek, ismét kapható főzelék, császármorzsa, madártej.

Mindez minőségi hozzávalókból, korszerű technológiával elkészítve. Divat a grill és a szmóker, és hála az aquakultúráknak, ma sokkal több helyen kapható roston sült harcsa, ponty, pisztráng, keszeg, mint az előző években bármikor.”

A kiadványból az is kiderül, hogy területileg is átrendeződött a Balaton gasztrotérképe, áthelyeződött a hangsúly a Káli-medence és Füred környékéről, és mára komoly szerephez jutott a déli part is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!