erdőírtás

2021.03.22. 12:43

„Zöldülnek” a pálmaolajtermelő cégek a társadalmi nyomás hatására

Az erdőirtásért leginkább felelős hét termék-előállító szektor közül a pálmaolajtermelő cégek teszik a legtöbbet azért, hogy enyhítsék a környezetre gyakorolt hatásukat, hála az elmúlt évek társadalmi nyomásának – derült ki egy új tanulmányból.

This photo taken on March 7, 2021 shows a worker transporting palm oil shells on a raft at a palm plantation in Sampoiniet, Aceh province. (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chaideer Mahyuddin

A Carbon Disclosure Project (CDP) elemzői a mezőgazdasági termékek szektorának több mint 550 vezető vállalatát megkérdezve arra jutottak, hogy a pálmaolajat használó vagy előállító cégek csaknem mindegyike alkalmaz legalább egy, az iparág által elfogadott intézkedést az erdőirtás problémájának kezelésére.

A hétfőn közzétett jelentés szerint a gumigyártásban érintett cégek teszik a legkevesebbet az ügyben, de a kávé- és a szarvasmarha-termékekkel foglalkozó vállalatok erőfeszítései is szegényesek.

– A pálmaolaj évek óta a társadalmi kampányok fókuszpontjában áll. A cégek a hírnevüket kockáztató tényezőként tekintenek rá

– írták az elemzők.

A kutatók szerint az erdők megóvása az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az éghajlatváltozás megfékezésének, mivel a fák elnyelik az üvegházhatásért felelős szén-dioxidot.

Az ENSZ szerint a 2015 óta eltelt öt évben évente 10 millió hektárnyi erdőterületet pusztítottak el világszerte.

Borítókép: Olajpálma termését szállítják Indonéziában / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!