Járvány

2020.04.20. 11:52

Mit tegyünk, ha elveszítettük az állásunkat?

A koronavírus-járvány egyik legborzasztóbb hozadéka, hogy rengetegen veszítették el az állásukat egyik napról a másikra. Sokan ugyanis nem tudnak otthonról dolgozni, esetleg a saját cégük került veszélybe.

Forrás: Shutterstock

A csalad.hu oldalon összegyűjtötték, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak, akik nehéz helyzetbe kerültek.

Pályázzunk arra, amire van kereslet

Érdemes most olyan pozíciókat megpályázni, ahol emberhiány van jelenleg.

Ilyen például a futárkodás, az online értékesítés, a kertészkedés, bárminemű szállítás, a sofőrködés, és az élelmiszerláncoknál is folyamatosan keresnek új munkaerőt.

Regisztráljunk az álláskereső portálokra, és iratkozzunk fel a legnépszerűbb Facebook oldalakra is.

Költözzünk fel a webre

Ha olyan munkánk van, aminél van lehetőség arra, hogy online működjünk tovább, akkor ne habozzunk meglépni ezt a váltást.

Ma már néhány perc alatt elindítható egy saját weboldal vagy webshop minimális befektetésből.

Reagáljunk rugalmasan, kreatívan

Gondoljuk át, milyen tudásunkat, tapasztalatunkat tudnánk kamatoztatni a jelen helyzetben.

Ha régen angolt tanítottunk, esetleg jól tudunk főzni, sütni, kötni vagy értünk a lakberendezéshez, tarthatunk online workshopokat vagy tanfolyamokat is.

Tanuljunk ki egy új szakmát

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van félretett pénzünk és néhány hónapig problémamentesen eléldegélünk belőle, akkor itt az idő, hogy az előttünk álló szabadidőt kihasználjuk akár egy új szakma megtanulására. A jövőben garantáltan keresettek lesznek az IT, a webfejlesztés, a webdesign, a pénzügyi és a marketing szakmák – ezeken a területeken érdemes továbbképeznünk magunkat.

Állami segítség

Mielőbb regisztráljunk online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Az államtól ugyanis álláskeresési járadékra vagyunk jogosultak, amihez a kérelmet online tudjuk benyújtani. Akinek van ügyfélkapuja, az most mindenképpen előnyt élvez. Ha ez megtörtént, akkor a területileg illetékes foglalkoztatási osztály e-mailen keresztül fogja felvenni velünk a kapcsolatot. Érdemes ezen felül a helyi önkormányzatunknál is érdeklődni, hogy milyen egyéb támogatást kaphatunk, hiszen ez kerületenként és településenként eltérő lehet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!