egyszerű praktikák

2019.06.13. 06:29

Aki fénynél alszik, könnyebben hízik

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy kutatás, amelyet több mint negyvenezer ember bevonásával készítettek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Realstock

A JAMA Internal Medicine tudományos lapban hétfőn közölt ötéves kutatás szerint különösen a televízió és a lámpák fénye hozható összefüggésbe azzal, hogy a nők több mint öt kilogrammot szedtek fel a vizsgált időszak alatt – olvasható a CNN hírei közt.

Dale Sandler kutató, a tanulmány vezető írója Észak-Karolina államból azt mondta, a súlygyarapodásra 17 százalék esély volt, illetve 22 százalék a túlsúlyra és 33 százalék az elhízásra.

Míg az elhízás a túl magas testzsírszázalékot, a túlsúly a többletsúlyt jelenti. Mindkét adat a testtömegindexen (BMI) alapul, amely a személy súlyából és magasságából számítható ki. Az elhízottság általában véve magasabb testtömegindexet jelent.

Sandler szerint a kutatás eredménye azért is fontos lehet, mert az Egyesült Államokban súlyos problémát jelent az elhízás, és ennek tudatában akár néhány egyszerű mozdulattal, például a televízió kikapcsolásával mérsékelni lehetne a helyzetet.

A kutatásban 43 722 nő vett részt (35 és 74 év közöttiek) az Egyesült Államokból, az adatokat pedig 2003 és 2009 között gyűjtötték be. Ezek tartalmazták az alanyok részletes alvási szokásait és a testtömegindexüket.

Az alanyok négy kategória közül választhattak: alvás teljes sötétségben, enyhe éjszakai fénynél, a szobán kívülről jövő fénynél, illetve fénynél vagy működő televízióval a szobában.

Akik lámpafénynél vagy televízióval aludtak, átlagban több mint öt kilogrammot szedtek fel, és testtömegindexük legalább tíz százalékkal emelkedett azokkal összevetve, akik mesterséges fény nélkül aludtak.

A szakértők szerint viszont a pontos következtetések levonásához további vizsgálatokra van szükség, többek között azért is, mert az adatokat a kutatásban résztvevők saját bevallása alapján kapták, az azonban nem derült ki, miért hagyták égve a lámpát, illetve miért nem kapcsolták ki a televíziót.

Nathaniel Watson neurológusprofesszor szerint a tanulmány megerősíti azt a javaslatot, miszerint az egészséges alvás érdekében távolítsunk el a hálószobából minden elektronikai eszközt, amely fényt bocsát ki, főként a televíziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!