harmónia

2019.05.02. 12:52

Több tényező is befolyásolhatja hangulatunkat

Három, tudományosan bizonyított példa arra, hogy a hirtelen váltakozó jó- és rosszkedvet milyen tényezők befolyásolják.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ALL best fitness is HERE

A Vasárnap Reggel legutóbbi számából megtudhattuk, mitől változhat meg a hangulatunk akár egyik pillanatról a másikra és mit tehetünk az érzelmi hullámvölgyek ellen.

Hormonok

Minden második nő szenved a menstruáció kezdete előtti hangulatváltozásoktól. A tünetek kiváltó oka valószínűleg az, hogy felborul a hormonok egyensúlya a szervezetben. Például a túl sok ösztrogén hatására agresszívvé válik, a progeszteron túlsúlya pedig olyan érzékennyé teszi, hogy legszívesebben percenként elsírná magát.

Egy másik kutatás szerint azonban a hangulatingadozásnak evolúciós szempontból volt haszna, ugyanis a tüszőrepedést megelőző időszakban az érzelmek fokozottabb átélése segítette a teherbe esést.

Időjárás

Mára tudományosan is bizonyított, hogy az időjárás változása pszichés és fizikai tüneteket okoz az arra érzékenyeknél. A hidegfront hatására például lassulnak a reflexek, kábaság, álmosság tapasztalható, nehezebbé válik a gondolkodás, a melegfront pedig ingerlékennyé teszi az embert. Ráadásul a nőknél háromszor gyakrabban fordul elő frontérzékenység, mint a férfiaknál, mivel az ő idegrendszerük érzékenyebb. Ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban évente mintegy 120 időjárási front halad át, zömében tavasszal, nem csoda, ha a gyengébbik nem képviselői hangulatváltozással reagálnak a légnyomás ingadozásra.

Bioritmus

Észrevette már, hogy vannak napok, amikor semmi sem sikerül, másnap pedig szinte szárnyal? Már a görög tudósok is felfigyeltek arra: pácienseiknek vannak jó és rossz napjaik. A nyugati civilizáció újra felfedezte és bioritmusnak nevezte el ezt. A bioritmus belső ritmust jelent, amely végigkíséri az emberi élet mindennapjait. A test, a lélek és a szellem állapotát. Érdemes mindenkinek saját és szerettei bioritmusát is figyelemmel kísérnie.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!