mindennapi egészség

2019.03.07. 12:37

Íme, néhány érdekesség a véradásról!

Ha az emberi testben található vérerek hosszát összeadnánk, akkor az eredmény több kilométer lenne, mint az Egyenlítő. Ez is egy érdekessége annak a varázslatos világnak, amelyben egy beteget egy másik ember vérével gyógyítanak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ESB Professional

A véradásról gyakran lehet hallani, sokan és sokszor tesznek fel kérdéseket, amelyek közül most néhányra dr. Nagy Sándor transzfuziológus szakorvos, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese válaszolt.

Miért éppen a transzfuziológia?

A válasz egyszerű: erre sodort az élet. Nagyon rövid időn belül rájöttem, hogy ez nekem való hely: szigorú szabályok szerint dolgozunk, szolgálhatom a betegek gyógyulását, működtetünk egy csodálatos rendszert. A transzfuziológia mindennek az előfeltétele és pozitív velejárója: a vérellátásban dolgozó orvosoktól minimumelvárás ennek a szakmának a szakorvosi szintű ismerete.

Három az egyből, vagyis egy véradással három életet is meg lehet menteni, a szlogen szerint. Így van ez?

A levett teljes vérből három készítmény állítható elő: vörösvérsejt, trombocita (vérlemezke) és plazma. A vörösvérsejt készítmények az oxigénszállító kapacitást javítják, míg a trombociták és a plazma a véralvadási rendszer nélkülözhetetlen elemei. Vörösvérsejt-koncentrátumból általában két egységet transzfundálnak, de komolyabb műtéti beavatkozásoknál ez akár 20-30 egység is lehet, míg a trombocita koncentrátum minimális adagja felnőttek számára négy egység.

Dr. Nagy Sándor, transzfuziológus szakorvos, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese

Az OVSZ felel az országos vérkészlet egyensúlyáért. De tulajdonképp mi is az a vérkészlet, és hogy lehet egyensúlyban tartani?

Országos vérkészlet alatt a transzfúzióra közvetlenül felhasználható vérkészítmények összességét értjük.

A vérkészlet akkor van egyensúlyban, ha a vércsoport megoszlása a lehető legjobban közelít a természeteshez, például 0-ás 30%, A-s 40%, az ország teljes területén egyenletesen oszlik meg és 4-6 nap átlagos felhasználásra elegendő.

Ennél többre nincs szükség, mivel a legrövidebb lejárati idejű vérkészítmények (trombocita) csupán 5 napig tárolhatók, ha pedig 4 napnál rövidebb időre elegendő a készlet, akkor bizonyos beavatkozásokat korlátoznunk kell a sürgősségi ellátás maradéktalan biztosításának érdekében.

Donor nélkül nincs véradás, nincs vérkészítmény. Minden a véradón múlik.

Köszönhetően a lakosság egyre eredményesebb megszólításának

2018-ban gyakorlatilag sikerült megállítanunk az utóbbi évek véradói csökkenését, 2019-re pedig egy minimális növekedést tűztünk ki célul, természetesen a fentebb említett egyensúlyra való törekvés mellett.

A fejlődő orvos-technológiának köszönhetően a felhasználási szükséglet is csökkent, így az ellátás biztonsága az elmúlt években sem csorbult.

A levett vér milyen úton kerül a betegekhez?

Az ország területén begyűjtött vért a regionális centrumainkba szállítjuk, ahol 24 órán belül megtörténik a feldolgozásuk – előállítjuk a már említett három alapkészítményt. Az előírt laboratóriumi vizsgálatok (HIV, HCV, HBV és szifilisz) negatív eredménye esetén a vérkészítményeket transzfúzióra kiadhatónak minősítjük és a kórházi igények mértékében szétosztjuk a vérellátók között. Az elosztás elsődleges elve, hogy a beteg egyenlő eséllyel kaphassa meg a vérkészítményt, függetlenül attól, melyik részén kezelik az országnak.

Egyre elterjedtebb az irányított véradás.

Kiemelten fontos hangsúlyozni, az irányított véradás nem előfeltétele a beteg ellátásának!

Irányított véradásról akkor beszélünk, ha valaki közeli hozzátartozójának, barátjának ajánlja fel a leadott véréből előállított vérkészítményeket.

A hatályos jogszabályok értelmében, amennyiben a vérkészítményre a megnevezett betegnek szüksége van és szakmailag a transzfúziója nem kontraindikált, a vérkészítmény másik betegnek nem adható ki. Ha a nevesített beteg számára bármilyen okból a készítmény szükségtelenné vált, vagy a beadása ellenjavallt, az másik beteg számára felhasználható.

Az irányított véradás megítélése során szigorúan a jogszabályokra hagyatkozunk és az ellátás biztonságát tarjuk szem előtt. Ha nincs vércsoportegyezés, az eseményt nem minősítjük irányítottnak, és erről a véradót is tájékoztatjuk, amit ő aláírásával hitelesít.

A különböző vércsoportok „becserélését” több okból sem vállaljuk. Egyrészt, a vércsoportok fentebb már említett gyakoriságbéli eltérése, valamint összeegyeztethetőségi tulajdonságaik miatt lenne felelőtlenség egy ritka vércsoportú betegnek megígérni, hogy bármilyen helyzetben, bármilyen vércsoportot tudunk helyettesíteni. Az ország ellátásának biztonságát azok a véradók garantálják, akik nem csak a hozzátartozójuk betegsége esetén mennek el vért adni, hanem minden rászoruló életének a megmentése érdekében.

Szandi is a véradás híve

„Sokan valamilyen személyes okból adnak vért, mert egy barátjuk, vagy rokonuk rászorul. Velem nem így történt. Egyszerűen csak felkértek, és én igent mondtam. Nem volt ott sajtó, nem fényképeztek, nem a népszerűségért teszem. Szeretek segíteni, így neveltek a szüleim, ilyennek születtem. A fellépések és a család elég elfoglaltságot ad, de amikor csak tehetem, beillesztem a programomba a véradást” – közölte az énekesnő, majd folytatta:

„A segítségnyújtás számomra olyan természetes, mint az, hogy lélegzem. A bajba jutott állatok is segítenek egymáson, én ember létemre, hogyan tehetnék másként?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan családban nőttem fel, ahol segítettük egymást, a rokonok mindig számíthattak arra, hogy a család melléjük áll, ha megbetegszenek, bajba kerülnek. Sajnos, a világ nem ilyen, koránt sincs így, ha ismeretlenekről van szó. Egy forgalmas úton történt, hogy vezetés közben, az autóm mellett dőlt el egy motoros. Én voltam az egyetlen, aki megállt, és kiszállt, hogy megkérdezze, segíthet-e valamiben? Minden porcikám tiltakozik a hétköznapokban egyre nyilvánvalóbb közöny ellen!

Nem kerül semmibe, hogy másoknak segítsek, meg is tehetem, és nem érzem se tehernek, se kötelességnek, egyszerűen csak jó, hogy valamit tehetek egy embertársam egészségéért, életéért. Örömmel teszem, és erre nevelem a gyerekeket is!

Aki egészséges, próbálja ki egyszer a véradást. Elmondhatatlanul jó érzés, amikor megjön az sms, hogy valaki megkapta a tőlem levett vért, ilyenkor mindig azt kívánom annak az ismeretlen betegnek, hogy mihamarabb épüljön fel, legyen újra egészséges!” – zárta szavait Szandi.

Szandi (Pintácsi Alexandra) a hazai popkultúra egyik meghatározó egyénisége, dalai, mint például a Tinédzser l’amour, a Kicsi lány, vagy a Szerelmes szívek már örökzöld slágerek. Énekel, táncol, három gyerek édesanyja, imádja a lovakat, azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy hatszoros véradó is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!