Szobahőmérséklet

2018.12.25. 09:00

Vannak ételek, amiket nem jó hűtőben tárolni

A frigóban az ízük és az állaguk is romlik, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak.

A magyarmezogazdasag.hu cikkében sorra veszi azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű hűtőben tárolni.

Banán

A banán trópusi éghajlatról származik, ezért nem tud természetes módon védekezni a hideg ellen. Ha a még zöld banánt hűtőbe tesszük, nem fog megérni, hanem feketévé és puhává válik, mivel enzimjei lebontják a tápanyagokat. A már érett banánt viszont nyugodtan tárolhatjuk hűtőben.

Paradicsom

A cikk idézi Harold McGeet, az On Food and Cooking című könyv szerzőjét, aki szerint ha a paradicsomot hűtőbe tesszük, károsodik a belső szerkezete, ezáltal megváltozik az íze és a textúrája.

Ha nem akarjuk, hogy a paradicsom vízízűvé váljon, hagyjuk a konyhapulton, és akár több napig is megőrzi finom ízét.

Kenyér

A kenyeret nem szabad a hűtőben tárolni, mert hamar megszárad és ehetetlenné válik. Tároljuk száraz, hűvös helyen, kenyértartó dobozban vagy zsákban – figyelmeztet a cikk.

Dinnye

A dinnyét csak akkor érdemes hűtőbe tenni, amikor már felvágtuk, és akkor is célszerű a kevésbé hűvös részen tárolni, mivel a 6-7 fok alatti hőmérséklet már károsíthatja a dinnye húsát.

Fotó: Shutterstock

 

Burgonya

A krumplit soha nem szabad hűtőbe tenni

– hívja fel a figyelmet a cikk a Foods Standards Agency állítására hivatkozva. Ugyanis ha a burgonyát hűtőben tartjuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul, ezek a cukrok pedig az aszparagin aminosavval kombinálva kémiai akrilamidot eredményeznek sütéskor, amely nagyon veszélyes.

Sütemény

Ha süteményünk gyorsan romló krémet tartalmaz, természetesen hűtőben kell tartani, de egyébként érdemes légmentesen záródó süteményes dobozban tárolni a finomságot, így sokáig megőrzi az ízét.

Kávé

Botorság a hűtőbe tenni a kávésdobozt, ugyanis a kávé átveszi a körülötte lévő ételek szagát – és ki szeretne ételszagú kávét inni?

Méz

A méz egyrészt nem romlandó, tehát nem kell hűtve tárolni, másrészt az alacsony hőmérséklet hatására kristályosodni kezd és hamarosan egy nagydarab cukorgolyóvá válik.

Hagyma és fokhagyma

A hagymát száraz, jól szellőző és sötét helyen kell tárolni, különben hamar csírázni kezd.

Avokádó

Az alacsony hőmérséklet akadályozza az érési folyamatot, ezért az avokádót nem tanácsos a hűtőben tartani. Tartsuk inkább nyitott szájú barna zsákban, amíg megérik.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!