Szavazásértékelés

2018.10.18. 11:17

Summáját írjuk Eger várának

Az Egri csillagok minden idők legnépszerűbb magyar regénye, Várkonyi Zoltán alkotása az egyik legnagyobb sikert arató filmklasszikus, Dobó István pedig – hősiességének, és nem utolsósorban az őt megformáló Sinkovits Imrének köszönhetően – az egyik legkedveltebb hős hazánk történelmében.

Eger várának 1552-es ostroma a magyar történelem egyik legfényesebb pontja: az ott aratott győzelem jó időre visszavetette az Oszmán Birodalmat a Magyar Királyságon belüli további terjeszkedéstől. Irodalmi és képzőművészeti alkotások sora örökítette meg azt, ami a nemzeti emlékezetünkben, a közös magyar lélek egyik legkedvesebb zugában máig elevenen él: azt, hogy az egri várban harcolók elképesztő túlerővel szemben védték meg a várat az öthetes ostrom során, I. Szulejmán több tízezer fős seregével szemben. „Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl” – adja Dobó István szájába Gárdonyi a szavakat, melyek bármennyire is az irodalom, tehát a fikció világának szülöttei, igazságukból és érvényességükből mit sem veszítettek az idők folyamán.

„Én nem a falakban bízom, hanem az emberekben” – ezt is a nagyszerű várkapitány, Dobó István mondja, de már az Egri csillagok című film digitálisan felújított változatának modern előzetesében. Várkonyi Zoltán Gárdonyi Géza halhatatlan regénye alapján készítette el filmjét 1968-ban, az akkori magyar filmszínészet legnagyobb csillagaival, olyan emblematikus sztárokkal a főbb szerepekben, mint Sinkovits Imre, Venczel Vera, Kovács István, Bárdy György, Bessenyei Ferenc vagy épp Latinovits Zoltán és Zenthe Ferenc. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyarságtudat és nemzeti büszkeség elemi részét képző egri ostrom, a Gárdonyi-regény és a Várkonyi-film szereplői közül kik azok, akiket olvasóink leginkább a szívükbe zártak.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a szavazók majd ötöde, 17%-a voksolt a csodálatos Cecey Vicuska, illetve az őt a vásznon alakító Venczel Vera személyére. Vica a bájos és tűzrőlpattant magyar hajadont, a szükség esetén férfiruhát öltő, akár cselhez folyamodó, kényszerházasságra nem fogható, rettenthetetlen asszonyt és a férjéért, a gyermekéért és a hazájáért harcoló amazont egyszerre testesíti meg: olyan tűz jellemzi személyét, melyben a szerelem és a bátorság ötvözetét kovácsolják.

Népszerűségben alig két százalékkal, 19%-os eredménnyel múlta felül nőjét Bornemissza Gergő: az árva fiúcskából Eger vár kapitányává növekvő, fiatal magyar katona – Gárdonyi szavaival élve – megmutatja, hol terem a magyar vitéz. Túljár Jumurdzsák eszén, az életét kockáztatja Török Bálint szabadságáért, Odüsszeuszéhoz hasonlítható leleményességgel ötli ki a török ellen sikerrel bevethető harci eszközök sorát, és a végsőkig harcol a vár védelmében. Igazán derék legény, akit nem a címeres kutyabőre, hanem oroszlánszíve nemesít.

„Ha őrültség, ha nem őrültség – tüzeskedett Mekcsey -, én amit mondtam, megteszem!” Ez az idézet sokat elárul arról, akit olvasóink 7%-a zárt a szívébe. Méltatlanul kevés szó esik a barátokról, pedig már egy másik világhírű regényben, a Gyűrűk Urában is kiderült: a főszereplő Frodó nem jutott volna messzire kitartó társa, Samu nélkül. Ugyanez vonatkozik az Egri csillagok történetére és Mekcsey István karakterére is. A jó Mekcsey, aki „megdanoltatja azt a Veli béget”, tiszta szívű, forrófejű, igaz szavú ember: ilyen társaságban az is hamar visszanyeri a lelkierejét, akinek egy pillanatra inába szállt a bátorsága. Mikor a kémek azt jelentik Dobónak, hogy a török szerint Eger vára csak egy rozzant akol, a fiatal tiszt vállat vonva csak ennyit reagál: „No, majd meglátják, micsoda harapós birkák vannak ebben a rozzant akolban.” A magunk részéről még több olyan barátot kívánunk mindenkinek, mint amilyen Mekcsey volt.

Azon azonban egy pillanatig sem csodálkozunk, hogy a szavazók közel kétharmadának, 57%-ának Dobó István személye a legkedvesebb, s ezt – a várkapitány kivételes hősiessége mellett – egy másik emblematikus személyiség alakításával, Sinkovits Imre szerepformálásával is összefüggésbe hozzák. A magyar történelem egy legendás figuráját a magyar színészvilág egyik kimagasló tehetségével eljátszatni: ez már a castingot végzők bölcsességére utal, akik észrevették, hogy mindketten ugyanannak a tűznek a csiholói. Hogy milyenfajta lángokról van szó? Álljon itt egy újabb, valószínűleg mindennél beszédesebb idézet Gárdonyi regényéből:

„Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet. Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!

Nem kételkedett azon senki. Lángolt mindenkinek az arca, mert tűz égett mindenkinek a szívében. A Dobó esküjére minden kard kivillant. Egy lélekkel kiáltották:

- Esküszünk! Esküszünk!”

A borítókép jelenet a filmből: Középen, Dobó István szerepében Sinkovits Imre

Pannonia Entertainment

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!