árverés

2018.09.26. 13:38

Csaknem 400 ezer dollárért cserélt gazdát egy működő Apple I számítógép

Jobs és Wozniak nagyjából 200 darabot gyártott le belőle, ám a legtöbbjük mára eltűnt, vagy kiselejtezték.

Közvetítői díjjal együtt 375 ezer dollárért (103 millió forint) cserélt gazdát egy 1976-os, működő, elsőgenerációs Apple-számítógép a bostoni székhelyű RR Auctions keddi árverésén.

Az Apple cég társalapítója, Steve Wozniak által tervezett Apple I gépet monitorral, billentyűzettel és minden egyéb kiegészítővel együtt vásárolta meg egy interneten licitáló „névtelen üzletember” – írja a BBC hírportálja.

„Ez egy csodálatos darab, ráadásul még működik is” – mondta Bobby Livingston, az RR Auctions munkatársa. „Az ember egyszerűen bekapcsolja és a gép úgy működik, mint 1976-ban. Egészen fantasztikus” – fűzte hozzá.

Az Apple I. Fotó: wikimedia

Az Apple I indította el a személyi számítógépek forradalmát. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség a legelsőként megépített Apple számítógépek egyikeként a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára.

A 2011-ben elhunyt Steve Jobs és Steve Wozniak közös fejlesztése eredetileg egy 28-szor 36 centiméteres áramköri lap volt, amelyet saját kezűleg fejleszthettek tovább a kaliforniai Palo Alto amatőr számítástechnikusai.

Annak érdekében, hogy nagyobb közönséghez is eljusson a fejlesztés, Jobs kapcsolatba lépett Paul Terrell-lel, a kaliforniai Mountain View-ban működő The Byte Shop üzletlánc tulajdonosával, aki beleegyezett, hogy darabonként 500 dolláros áron megvásárol tőlük ötven gépet, de csak teljesen összeszerelt állapotban.

Az Apple I lett tehát a világ első személyi számítógépe, amely nem igényelt semmilyen „utómunkálatot” a tulajdonosától, csupán egy monitort és egy billentyűzetet kellett hozzácsatlakoztatni.

Jobs és Wozniak nagyjából 200 darabot gyártott le belőle, ám a legtöbbjük mára eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát jelenleg 79-re becsülik, de közülük feltehetőleg csak 15 működőképes.

Borítókép: Steve Wozniak / wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!