Környezetünk

2018.05.29. 09:27

Nézze meg Magyarország természetes arcát! Elindult a Nemzeti Parkok hete

Hazánk gyönyörű tájai és az élővilág izgalmas titkai mellett színes programok is várják az érdeklődőket országszerte.

Hétfőn vette kezdetét az az egy hetes rendezvénysorozat, mely Magyarország tájvédelmi körzeteire és változatos természeti kincseire hívja fel a figyelmet. A Magyar Nemzeti Parkok hete 2018 nyitóeseményét, egy ökoturisztikai konferenciát, illetve a parkok seregszemléjét idén a soproni Várkerületben tartották. A hét folyamán azonban az ország minden részén változatos programokkal ünneplik a teremtett környezetet: május 28 – június 03. között valamennyi nemzeti parkunkban izgalmas kalandtúrákra, családi programokra kerül sor ingyenesen vagy kedvezményes áron. A Nemzeti Parkok mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak. A hét teljes programja – melyből alább szemezgettünk – ITT érhető el.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Május 30-án kedvezményesen látogatható a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum: ez Magyarország legnagyobb bivalycsordája, piknikező hely, állatsimogató, interaktív kiállítás és sétaútvonal. Május 31-én a Salföldi Majort fedezhetjük fel igazán olcsó áron. A Major egy lenyűgöző fűszer- és gyógynövénykert, valamint egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat mutatja be: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat, illetve lovakat. Június elején ellátogathatunk például a Látrányi Puszta Természetvédelmi Terület és az Ordacsehi-berek világába is.

Bükki Nemzeti Park: Június 3-án igazi őserdő túrára indulhatnak az érdeklődők: megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható bükki Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. Túrázhatunk az ország csúcsán, a Kékes-tetőn is június 2-án a mátrai erdők természeti értékei nyomába eredve.

Duna-Dráva Nemzeti Park: Többek között a vörös vércsék költőládáit és titkos életét leshetjük meg a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportjával közösen szervezett kirándulásán június 2-án.

Duna-Ipoly Nemzeti Park: A „közlekedési eszközök” közül erősen ajánlott kipróbálni a Dunavirág Vízibuszt: a Duna-Dráva Nemzeti Park új, mobil vízvizsgáló laborját próbálhatják a családok. A laposférgektől kezdve, a kérészek, rákok, halak világáig ismerkedhetnek meg a programon résztvevők.

Fertő-Hanság Nemzeti Park: Nézz, nézz az ég felé... avagy: távcsöves csillagászati bemutatóra indulhatnak az égitestek szerelmesei a Borsodi- dűlőben álló madármegfigyelő torony parkolójánál.

Hortobágyi Nemzeti Park: Szenvedélyes fotográfusok számára soha vissza nem térő alkalom a látogatóktól egyébként elzárt Pentezugi Vadlórezervátumba vezetett fotóstúra, ahol szakvezető segítségével készíthetik el felvételeiket. Pusztai környezetben örökíthetőek meg a Przewalski lovak, de találkozhatunk a területen élő hortobágyi tulkokkal, valamint a puszta élővilágának érdekes madárfajaival is. Június 3-án nyomolvasást gyakorolhatunk a Hortobágy-Halastón szervezett túrán.

Kiskunsági Nemzeti Park: A kecskeméti Természet Háza izgalmas családi programmal csatlakozik a Nemzeti Parkok hetéhez: természetismereti társasjátékokkal vár kicsiket-nagyokat egyaránt május 30-án, május 31-én pedig rajzos madárismereti programot szervez a családoknak. Az Alföldet csodálva ellátogathatunk a pampalíni túrára a Peszéradacsi-rétek felé, de megkerülhetjük a Kolon-tavat is.

Körös-Maros Nemzeti Park: Lapátot a kézbe, indulnak az evezőstúrák! Csónakkal fedezhetjük fel a kákafoki Körös-holtág Bika-zugi szakaszát, de Szarvast is megcsodálhatjuk: vízről láthatjuk a Vízi Színházat, a Bolza kastélyt, az Arborétum parti fáit, s végül a kenuból kiszállva megtekinthetjük a Történelmi Magyarország Mértani Középpontja Emlékhelyet is.

Az Őrségi Nemzeti Parkban lepkevadászatra, kerékpártúrára és vadlovas túrára is indulhatunk.

Az immár 12. alkalommal megrendezett Magyar Nemzeti Parkok hete az Európai Bizottság által meghirdetett Natura 2000 naphoz is csatlakozik, ehhez kapcsolódóan játékos és ismeretterjesztő foglalkozásokat is tartanak minden korosztálynak. Június 1-3. között a nagycsaládosok állnak az esemény fókuszában: a Nemzeti Parkok külön programokkal várják a többgyermekes családokat.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixnio.com / Hagerty Ryan, USFWS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!