egészségtudat

2018.04.17. 13:51

Arzénnal szennyezett rizst talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A nehézfémeket tartalmazó rizsben, illetve puffasztott rizsben a szennyezőanyag nem lépte túl az európai uniós határértéket.

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban.

Kiemelték, hogy a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy a Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és kadmium szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok, amelyek szerint a szennyezőanyagok mértéke az unió által megszabott határérték felét érte el.

A vizsgált elemek közül az arzént minden termékben kimutatták, de az Olaszországból származó Riso scotti „A” minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket. Az egyesület ezért kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét a termékekről. A Nébih álláspontja szerint a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek.

Az egyesület vizsgálata a Müller Bio Gourmet basmati rizs, a Müller Alnatura basmati rizs, valamint a Tesco value „B” minőségű hosszúszemű rizs, az S-Budget „B” minőségű rizs, a Tesco basmati „A” minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizs esetében megállapította, hogy nagyon kicsi a termékek arzén szennyezettsége, nem tartalmaztak higanyt, kadmium és ólom pedig nem vagy csak csekély mértékben volt bennük.

A puffasztott rizsek közül a Ham-let és a DmBio terméke áll a lista élén, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén és kadmium szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki a vizsgálatok.

A vizsgált termékekben talált nemesfémekről megjegyezték, hogy a higanyt a tesztelt termékek többségében nem lehetett kimutatni, ólmot csak a minták negyedében találtak, nagyon kis mértékben, és bár a kadmiumot a legtöbb termékből kimutatták, az egyesület felmérése szerint ennek az anyagnak a koncentrációja sem tekinthető lényeges kockázatnak – olvasható a szervezet közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!