kellemetlen tünetek

2018.03.05. 13:02

Reflux gyötri? 

Tippjeinkkel könnyebben elviselheti a gyakori betegséget.

Túl sok kávé, illetve stressz: mindkettő okozhat refluxot, ami ma már népbetegségnek számít. Égő érzés a has felső részén, nehézlégzés, mellkasi szorítás… Tapasztalt már hasonlót? Bár ezeket könnyű összetéveszteni a szívinfarktus jeleivel, a kardiológiai probléma helyett sokszor a gyomor betegsége, a reflux váltja ki őket.

Ha a gyomortartalom fekvő helyzetben visszajut a nyelőcsőbe, irritálja annak nyálkahártyáját. Az ennek hatására fellépő gyulladást éli meg a beteg gyomorégésként, ezt hívják ún. refluxbetegségnek. A refluxbetegség gyógyítható, de az életmód és a táplálkozás teljes megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a panaszok ne forduljanak elő ismét.

GYORS MEGOLDÁS, DE NEM VÉGLEGES

Sokan gyomorsavlekötő szerek szedésével igyekeznek orvosolni a problémát. Az öngyógyítás azonban csak bizonyos ideig működik. Egyrészt mivel a recept nélkül kapható készítmények csupán csak meghatározott dózisban szedhetők, ezért tartós javulás nem érhető el a segítségükkel. Másrészt a gyomorégés hátterében akár szervi elváltozás is állhat, amit kezelni kell.

De akkor mi segíthet? A Mindmegette összeszedett hét remek tippet.

1. Enyhe esetben elég, ha a beteg nem fogyaszt savas ételeket, mint a grépfrút, narancs, paradicsom vagy az ecet, illetve túl fűszeres ételeket.

2. Bizonyos élelmiszereket, mint a kávé, a csokoládé és az alkohol, is érdemes kerülni.

3. A dohányzás súlyosbíthatja a panaszokat.

4. Együnk lassan és naponta inkább többször. Kevesebbet étkezzünk, és lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszuk el a vacsorát!

5. Alvás közben, a gyomortartalom visszacsorgását megakadályozandó, javasolt a fejrész megemelése.

6. A reflux a stressz miatt is jelentkezhet, illetve romolhat, ezért fontos, hogy az érintettek törekedjenek a kiegyensúlyozott mindennapok megteremtésére.

7. A kövérség fokozza a hasi nyomást, ezért javasolt fokozatosan leadni a túlsúlyt.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!