töretlen népszerűség

2018.03.10. 11:17

Jövő héten nyílik a tavaszi orchidea- és broméliakiállítás

A változatos formájú és színű Dendrobiumok nemzetsége mutatkozik be idén a négynapos tavaszi orchidea- és broméliakiállításon, amelyet március 15. és 18. között rendez meg a Magyar Orchidea Társaság a Vajdahunyadvárban.

Forrás: flickr.com

A társaság közleménye szerint az orchideák egyik legnépesebb nemzetségébe, a Dendrobiumok közé több mint 1500 faj tartozik, amelyek nagy változatosságot mutatnak színben, formában és méretben egyaránt. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Nagyságuk a pár centiméterestől a méteresig terjed, de vannak Dendrobiumok, amelyek három méter magasságba is elérnek. A virágok a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók.

Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat, vagy eredeti élőhelyükön a magashegységi köderdőket szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.

A Dendrobiumok tudósok által ismert története az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések maradtak fenn korabeli füveskönyvekben a növények sokrétű felhasználásáról. Egyes fajok virágainak főzetét, párlatát, vagy a növény pépesített leveleit alkalmazták fej- és fülfájás, gyomorproblémák vagy álmatlanság ellen, de sebek gyógyítására és lázcsillapításra is használták.

Egyes fajok szárának kipréselt levét a festészetben alkalmazták, hiszen a nedű különlegesen csillogóvá tette az elkészült képeket. Sok faj erős szárait a kosárfonásban hasznosítják évszázadok óta, a mai napig készülnek belőlük népművészeti termékek a turisták számára.

A Dendrobiumok töretlen népszerűségnek örvendenek a növényeket kedvelők körében évszázadok óta, mert könnyű tartani és virágoztatni őket.

Az elmúlt 50 évben a tudomány még közelebb hozta az emberekhez ezt a nemzetséget az egyre fejlettebb nemesítésekkel, hiszen így olyan hibrideket hoztak létre a kertészek, amelyeknek környezeti igénye sokkal inkább megfelel egy átlagos lakás adottságainak.

Borítókép: Dendrobium Zhou Xun

Forrás: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!