Életmód

2010.08.27. 09:22

Szeretők és a titkaik: hétköznapi hazugságok

Vannak a kőkemény kamuzások, és vannak az ártatlan füllentések. No meg a többi árnyalat e két véglet között. A legtöbb kapcsolatban (ha nem mindegyikben) előfordulnak néha kisebb-nagyobb csúsztatások. A kérdés többnyire az, kinél mennyi fér még bele egy párkapcsolatba.

Nana.hu

Valójában egyáltalán nem vicces abba belegondolni, hogy az emberek többsége rendszeresen hazudik a párjának ilyen-olyan dolgokkal kapcsolatban. Még akkor sem, ha ezt többnyire épp a párkapcsolat érdekében teszik, és talán erős kifejezés a hazugság az apró füllentésekre.

Lepedőakrobaták, ha találkoznak

A felmérések szerint az egyik legtöbb hazugságot vonzó témakör természetesen a szex. Mondhatni, hazudunk a szex élményéről, a partner képességeiről, korábbi partnerekről, korábbi tapasztalatokról, az elődök számáról és teljesítményéről - és úgy általában mindenről. Sőt, állítólag a férfiak előszeretettel titkolják el párjuk előtt maszturbálásaikat, a hölgyek pedig azt, hogy szex közben nem Aput, hanem Brad Pittet képzelik maguk mellé. Szexuálpszichológusok szerint azonban az ilyen fajta titkok mondhatni fölöslegesek, hiszen féltékenységre vagy rossz érzésre egyik esetben sincs oka az érintetteknek.


Az örök szerelem

A párkapcsolat zavartalansága érdekében sokszor, sokfélét füllentünk. Például, hogy azért van kevés időnk egymásra, mert sok a munka, a házi teendők, kevés a szabadidőnk. Sosem valljuk be, ha szerettünk már mást jobban is jelenlegi partnerünknél. Nehezen mondjuk el, hogy rendszeresen flörtölünk idegenekkel, ha úgy hozza a sors illetve, hogy közös titkainkat rendre kifecsegjük barátainknak.

És valóban, tud fájdalmas lenni, ha meg kell küzdeni valamely elődünk hátra hagyott érdemeivel. De Ő most velünk táncol, nem az előddel. Ahogy nem mindenki tudja elfogadni, hogy partnere másoknak is tetszik. Azonban ha a kapcsolat alapjait meghatározó dolgok nem tiszták és biztosak, arra nehéz jó várat építeni. (Például, ha valaki nem meri bevallani partnerének, hogy - társával ellentétben - ő még nem biztos kettejük házasságában.)


Te és Én: két külön világ

És van persze amikor az ember érzi, hogy nem a megfelelő ember mellett horganyzott le, mégsem lép mellőle. Mit tesz ilyenkor? Hazudik. Magának, a világnak, a partnernek. Többek között azért, mert a család és barátok szerint „annyira összeillenek”, vagy mert „olyan kiegyensúlyozottnak tűnnek”. Mert önmagunknak is nehéz bevallani, ha tévedünk valakiben. A leggyakoribb okok, amelyek miatt az emberek hajlamosak hosszú távon is hazudni az alapvető vallási és ideológiai kérdések, a pénzhez való hozzáállás, a cigaretta-, az alkohol- és a kábítószer-kérdése, valamint a férfi-nő szerepek megítélése egy párkapcsolatban.

A sumákolások között vannak, amik a kapcsolatot hivatottak összetartani, a partnerek önbizalmát vagy egymásba vetett hitét erősítik, illetve amelyek éppen csak a hétköznapokat teszik kicsit zökkenőmentessé. Ezekkel elkerülhetőek a fölösleges konfliktusok, meghittebbé teszik a magánéletet.

Talán nem is az a kérdés, kellenek-e a füllentések a párkapcsolatokban, hanem hogy mennyi. Ahol nagy hazugságra van szükség a béke megőrzéséért, ott a baj is nagy. Az apró problémákra pedig a csók+kommunikáció mindig beválik.

A leggyakoribb hazugságokról itt olvashat >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!