Életmód

2010.08.27. 07:50

Mondhatsz te is NEM-et?

Ezt a rövid kis szót sokszor a legnehezebb kiejteni mind közül. Pedig van könnyű módszer, amivel te is mondhatsz nemet.

NANA.HU

Ugye találkoztál már olyan helyzettel, mikor anyuka azzal üti el a választ gyermeke kérésére, hogy csak annyit mond neki: „ha apád igent mond, akkor lehet”? Vagy olyannal, mikor a főnök minden extra feladatot ugyanarra a beosztottra tol rá, mert tudja, hogy ő úgysem fog nemet mondani? Ezt mind ismerjük. Ha te is gyakran kerülsz ilyen helyzetbe, akkor jól tudod, mi a szereplők problémája. Hogy annyira nehéz nemet mondani!

Azért, mert félsz

Attól, hogy a másik megharagszik rád, hogy önzőnek fog tartani, hogy elszalasztasz egy lehetőséget, vagy hogy szégyellni fogod magad, ha nem segítsz mindenkinek, minden helyzetben. Ezen okok miatt sok ember számára elképzelhetetlen nemet mondani, még akkor is, ha kellemetlen feladatokat és szükségtelen kötelezettségeket vállal magára, nem csak a munka- és párkapcsolatokban, de minden emberi érintkezés során. Ha neked is problémád van egy jól irányzott NEM elhelyezésével, akkor olvasd át az alábbi teendőket és valósítsd meg őket, mert csak így fogsz tudni nemet mondani:

Tudd, hogy mondhatsz nemet!

Tudatosítsd magadban, hogy igenis elégséges ok valaminek az elutasítására az, ha túl fáradt vagy hozzá, vagy nincs kedved extra programokat szervezni magadnak a már meglévők mellé. Ne hidd, hogy kötelességed mindenre rábólintani, hiszen szabad akaratú emberként ésszerű kereteken belül bármire nemet mondhatsz, ami kényelmetlen számodra! Ettől még nem leszel rossz vagy önző alak. Gondolkodj el azon is, hogy amíg nem tudsz őszintén és határozottan nemet mondani, addig az igenednek sem lesz valódi értéke.

Légy határozott!

Amint kimondtad, a nemed legyen megingathatatlan és végleges. Ha bizonytalanul, a reakciótól láthatóan félve mondasz nemet, a másik fél megérzi, hogy még van esély a meggyőzésedre és alkudozni kezd. Ezzel jelentősen megnehezíted magadnak azt, hogy elutasítsd, főleg, ha amúgy is hadilábon állsz akaratod érvényesítésével. Hosszú távon is jót teszel magadnak azzal, ha nem váltogatod folyton a véleményedet, mert amint a körülötted élők elkönyvelnek határozottnak, könnyebben és kevesebb konfliktussal fogadják el negatív és pozitív válaszaidat egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!