Életmód

2010.08.30. 10:12

Hogy a fürdetés öröm legyen

A baba ápolása szívmelengető, hálás feladat, a legtöbb családban amolyan szertartásféle, amit legtöbbször közösen végeznek a szülők. Az egész ceremónia a gyengédségről, a boldog együvé tartozásról árulkodik – épp ezért fontos, hogy kellően előkészítve, rutinos mederben folyjon le a nagy esemény.

NANA.HU

A rutint megszerezni azonban nem is olyan egyszerű – a kismamák (és kispapák) zöme az első napokban elbizonytalanodik a fürdetésre gondolva.

Arról, hogy milyen gyakran kell fürdetni a kisbabát, megoszlanak a vélemények. A kutatások mai állása szerint nem szükséges naponta fürdetni az újszülöttet, elég néhány naponta egy kellemes pancsolással összekötni a tisztálkodását – különösen, ha ő nem élvezi a fürdést. A többi napon elegendő letörölgetni a testét, és lemosni a popsiját.Lépésről-lépésre

A fürdetésnek nagyon sok módja van, és aki először „csinálja”, nem biztos, hogy úgy fogja érezni, ez maga a Kánaán. Ehhez el kell sajátítani azt a technikát, ami a legjobban megfelel a babának és az anyukának (apukának) is.

Ne fürdesd közvetlenül evés után és akkor sem, amikor már szemmel láthatóan álmos.

Készíts elő mindent, mielőtt belevágnál a nagy műveletbe. Olyan ruhát viselj, amit nem sajnálsz, ha vizes lesz, és minden szükséges dolgot helyezz elérhető közelségbe. Legyen kéznél a pelenka, a baba mosdószappanja vagy folyékony fürdetője, a vatta, két törülköző, a popsikrém és ha szükséges, a „testápolója”. Mosolyogj, nyugtasd meg a picit, vagy a móka kedvéért énekelj neki.

Ma már számos baba fürdővíz-hőmérő kapható, de a legjobban a könyököd vagy a csuklód vízbe tételével tudod megállapítani a megfelelő vízhőmérsékletet. Vetkőztesd le a babát (a pelenkát hagyd rajta), és takard be egy finom törülközővel. Mosd le az arcát nedves vattával vagy olajmentes törlőkendővel. Ezután most meg a fejét – ehhez használhatsz szappant vagy babasampont, de egyik sem igazán szükséges.

Kellemes "hadművelet"

Hajtsd be a törülközőt a hóna alatt, majd tartsd a baba fejét a fürdőkádba. Használj szivacsot, vagy a kezedet, hogy benedvesíthesd a fejét. A csecsemők általában élvezik a tisztálkodás részét. Ezután fektesd vissza az asztalra, óvatosan töröld szárazra a fejét a másik törülközővel, majd csomagold ki a törülközőből és vedd le róla a pelenkát.

Nedvesítsd be a testét, és óvatosan „masszírozva” kend rá a fürdetőszappant vagy -krémet (néhány baba ezt nem szereti, és talán sír is közben). Ha a kezed csúszós vagy szappanos, öblítsd le, és szárítsd meg, mielőtt beteszed a kicsit a kádba.

Tartsd bal kézzel babád fejét, nyakát, vállát és bal kezét (a baba nyaka a felkarod alján pihenjen, a bal válla a tenyeredben, a hüvelyk- és mutatóujjaddal fogd a felkarját), jobb kezeddel támaszd meg a térde alatt, emeld fel, és óvatosan helyezd a fürdőkádba, és hagyd, hogy a biztos támaszod mellett lebeghessen a vízben.

A kislánynál mindig elölről hátrafelé távolítsd el a szennyeződéseket a külső hüvelyi ajakról, a kisfiúnál nem kell, hogy visszahúzd a fitymát, hogy kitisztítsd alatta. Használj vattát, felforralt, lehűtött vízzel, hogy megtisztítsd a köldökcsonkot, és egy másik vattával óvatosan itasd le, hogy tökéletesen száraz legyen.

A bal kezeddel tartsd szilárdan a babát, és a szabad kezeddel finoman mosd le a testéről a szappant vagy fürdetőkrémet. Ha készen vagy, óvatosan (ne hirtelen) emeld ki a kádból, burkold a törülközőbe és töröld szárazra – különösen a füle mögött, az ujjai között, a hónalja, az álla és a lágyéka területén.

Ha a kicsi bőre száraz, illetve piros, finoman dörzsöld be babaolajjal vagy más, az orvosotok által javasolt krémmel. Kend be krémmel a fenekét, add rá a tiszta pelenkát és ruhát. Végül, ellenőrizd, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő-e, mielőtt lefektetnéd.


Íme néhány tipp, hogy a fürdetés biztonságosabb legyen

• Először hideg vizet engedj a kádba, majd fokozatosan adagold hozzá a forró vizet, amíg a kívánt hőmérsékletet el nem éri – kb. 5-8 cm-es víz elég
• Mindig ellenőrizd a hőmérsékletet, mielőtt a babát beletennéd – a tesztelésre a könyöködet vagy a csuklód belső, érzékeny részét használd. (Az ideális vízhőmérséklet 36-37 fok.)
• Mindig zárd el a csapot, mielőtt fürdeted a babát, nehogy a csőből elzárás után rácsöpögjön még jéghideg vagy tűzforró utóvíz.
• Használj csúszásmentes alátétet a lábad vagy a térded alatt, ha szükséges, hogy el ne csússz.
• Ha a nagy kádban fürdeted, tekerd be a csaptelepet egy vastag pelenkával, nehogy a baba egy rossz mozdulattal beverhesse magát.
• A nagy fürdőkád előtt mindig térdelj, így biztonságosabban tarthatod a babát.


Fél a fürdetésről
Lehet, hogy kellemetlen tapasztalatot szerzett fürdés közben (fürdető ment a szemében, megcsúsztál és így ő is kibillent az egyensúlyából, túl meleg vagy hideg volt a víz). Ilyenkor segít elterelni a figyelmét, ha buborékot keversz a fürdetőből, ha játékot teszel a vízbe, stb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!