Életmód

2009.09.25. 10:46

Az oltóanyagra még várni kell!

Azt már tudjuk, kik az elsődleges kedvezményezettek, azt azonban még homály fedi, mikor jut el az érintettekhez a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltás. Védekezni pedig kell, és az oltáson túl is sokféleképpen lehet.

BAMA

Van, aki minden évben beadatja, s olyan is, aki egyenesen irtózik még a gondolatától is. A védőoltás nem kötelező, de világjárvány esetén sokakban felmerül a kérdés: megéri-e? Azt mindenesetre már tudjuk, kik, s milyen sorrendben jogosultak az ingyenes vakcinára. Falus Ferenc országos tiszti főorvos ugyanis a hét elején bejelentette: három ütemben fogják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat.

Első körben azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, a várandós kismamáknak, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető embereknek.

Második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be - közölte sajtótájékoztatóján Falus Ferenc.
A harmadik csoport pedig a fél évesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.

Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg és részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható. A kétmillió oltóanyag kiszállítása a tervek szerint szeptember 29-én kezdődik, ezt követően folyamatosan szállítják. Az oltóanyag ára 2 ezer forint alatt lesz!

Már két magyar áldozatról tudunk

A WHO összesítése szerint világszerte mintegy 300 ezerre tehető az igazolt megbetegedések-, s 3 ezer 200-ra a halálos áldozatok száma. A valós helyzet azonban valószínűleg vészesebb, hiszen augusztustól egyes országok már nem kötelesek tesztelni, illetve jelenteni minden egyes esetet. Magyarországon (2009. május 18. és szeptember 11. között) 206 megerősített esetről, egy halálos áldozatról tudtunk. Szeptember 24-én azonban bejelentették hogy újabb áldozatot követelt a vírus. A dél-dunántúli fiatal férfi, egészséges volt, nem volt kórelőzménye sem. A boncolás állapította meg, hogy halálát H1N1 vírus okozta. A járványügyi kivizsgálás még tart - írja az ÁNTSZ közleményében.

A gyártó szerint rajtuk nem múlik

Noha a vírus már fertőz, és a beoltandók sorrendje is ismert, a hazai oltóanyagra még várni kell. Az pedig, hogy a vakcina októberre elérhető legyen – a gyártó Omninvest Kft. állítása szerint – nem rajtuk múlik. „Augusztus 14–19 között oltottuk be a H1N1 elleni vakcinával azt a 355 önkéntest, akiken teszteltük a hazai oltóanyagot – mondta el Zimányi Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója. – Most folyik a nulladik és a 21. napi vérminták elemzése, amely igazolja a vakcina hatékonyságát. A dokumentációt a héten került az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe. Ez a hatóság ad forgalomba hozatali engedélyt.” Oltóanyag lesz, hiszen a cég – a külföldi érdeklődés miatt – még többet is gyárt, az állam által rendel 6 millió darabnál.

Az iskolákból indulhat el a járvány

A védőoltásra azért is van egyre sürgetőbb szükség, hiszen már több iskolai közösségben történt (Csepel, Óbuda, ELTE-gólyatábor, Hajdúsámson, Győr) nagyobb arányú megbetegedés, így nagy a valószínűsége annak, hogy az országos járvány is az iskolákból indul el.
A járvány tehát elkerülhetetlen, de a szakemberek már a korábbinál árnyaltabban fogalmaznak a veszélyről. Az új vírus okozta fertőzés a szezonális influenzáéhoz hasonló vagy enyhébb tünetekkel jár. A magyar betegek körében a leggyakoribb tünet a köhögés volt (80,8%), ezt a rossz közérzet (71,2%), továbbá a 38 fokot meghaladó láz (60%), a fejfájás (59,2%) és a torokfájás (58,4%) követte. 

Az ország fele fertőződhet

„A szezonális influenzát Magyarországon 3-400 ezer ember kapja el évente – mondta el a Vasárnap Reggelnek Ocskai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályvezetője. – A mostani H1N1 azonban akár a lakosság felét is megfertőzheti. Mégpedig oly módon, hogy az első évben a lakosság negyede, a következő két-három évben pedig másik negyede fertőződik meg.” A szakember azért is támogatja a lakosság többségének beoltását, mivel a két vírus által egyszerre megjelenő betegtömeg nagyon megterheli az egészségügyi ellátórendszert.

Magyarországon a vírusölő arcmaszk

Már Magyarországon is kapható az a vírusölő szerrel átitatott arcmaszk, amit bárki használhat a H1N1 influenza idején, hogy megelőzze a fertőzést – olvasható a HáziPatika internetes oldalán. A világújdonságnak számító, összehajtható arcmaszk azoknak is megoldást jelenthet a betegség elkerülésére, akik nem kaphatnak, vagy nem szeretnének védőoltást. A GlaxoSmithKline Actiprotect maszkja megszűri a levegőben található vírusokat, kórokozókat. A vírusellenes bevonat elpusztítja a felületével érintkező valamennyi influenza vírust. Ezzel szinte 100 százalékos védelmet biztosít, hiszen nemcsak meggátolja a vírus bejutását a szervezetbe, hanem a maszk felszínére kerülő vírust meg is öli.

Vissza a rézkilincseket!

A réz igen jó hatásfokkal hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így a H1N1 vírusokat is – mutatta ki egy, a Southamptoni Egyetemen végzett kutatás. A kísérlet során az A típusú influenzavírusok lappangását vizsgálták réz és rozsdamentes acél felületeken. Az eredmény megdöbbentő: míg a rézfelületeken mindössze egy óra elteltével már a vírusok 75 százaléka elpusztult, hat óra múltán pedig minimális volt az aktív részecskék száma, addig a rozsdamentes acélfelületeken rendületlenül fertőzőek maradtak. A kutatók szerint tehát a közösségi terek esetében (konyhák, étkezők, kórházak) megelőzést szolgáló egészségügyi óvintézkedésként el kellene gondolkodni a réz újbóli, nagyobb arányú használatán.

Ha kérdése merül fel az influenza a H1N1 tüneteivel, a megbetegedésekkel kapcsolatosan, munkanapokon 8 és 16, munkaszüneti napokon 9 és 13 óra között hívhatja az ÁNTSZ 06-80-204-217-es telefonszámát.

Ajánljuk még:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!