Életmód

2009.08.10. 10:42

Luxusvonatok - luxusáron

Pezsgő, kaviár, aranyozott stukkók, szobaszervíz és minden nap egy másik állomás: ezt (is) nyújtják többek között a luxusvonatok. Ha a zakatolást és az új tájak izgalmát nem is tudjuk eheti összeállításunk mellé biztosítani, azért megpróbáltuk összegyűjteni a világ legdrágább és legelőkelőbb luxusvasútjait.

BAMA

Reneszánszát éli a luxusvonatozás. Egyre nagyobb a kereslet a minden kényelemmel ellátott vagonok iránt, amelyek egzotikus vidékekre viszik utasaikat. Ezért nem csak a legendás régi járatok élednek újjá, mint az Orient Expressz, hanem új és modern luxusvagonok is munkába állnak, mint a Grand Expressz vagy a Danube Expressz. A viteldíjak ugyan igen borsosak, de az élmény is életre szóló, melyet cserébe adnak.

Az Orient Expressz már önmagában is legendának számított, a halhatatlanságot mégis Agatha Christie regénye teremtette meg számára. A könyv és később a filmek megjelenése óta pedig rajongók százai öltöznek korhű ruhákba, hogy néhány órát, esetleg egy éjszakát a legendás vonaton tölthessenek – és igen magas összegekért kicsit a szereplők bőrébe bújhassanak.

De a luxusvonatozás nem volt mindenhol egyszerűen csak a gazdagok kiváltsága. Indiában például sok maharadzsa büszkélkedett saját címerrel ellátott luxusvonattal, amely a nép számára még pénzért sem volt elérhető. A ma ott közlekedő luxusvonatok többnyire e családok örökségéből származnak, s a modern kényelmet úgy csempészték a vagonokba, hogy közben megtartották a korabeli eleganciát és fényűzést. Ezeken a vagonokon ma jól megfér egymás mellett az LCD tévé és a porcelánkészlet, a selyemtapéta és a légkondi. Az utak során pedig akár országok sorát ismerhetik meg a vendégek, hiszen a legtöbb esetben idegenvezetés is szerepel az aktuális csomagokban. A luxusvonaton többnyire elismert séfek készítik az elegáns menüket, melyek mindig az adott ország alapanyagait és gasztronómiai különlegességeit vonultatják fel.

Akinek nincs lehetősége egy-egy ilyen útra vagyonokat költeni, de mégis kipróbálná a luxusvonatozás hangulatát, nem kell lemondania az álmairól. Az európai járatok legtöbbje például minden évben szervez egy estés, vagy néhány napos utat is, ahol a részvételi díj töredéke a több százezres luxusutaknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!