Vajon szerencsét hoz?

2018.06.03. 19:08

Visszatért az űrből a világbajnokság nyitómeccsének labdája

Sikeresen földet ért vasárnap a kazahsztáni sztyeppén, Zsezkazgan városának közelében a Szojuz MSZ-07 űrhajó leszálló egysége, amely három űrhajóst hozott vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Dzsezkazgan, 2018. június 3. Anton Skaplerov orosz ûrhajóst kisegítik a kapszulából a Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség munkatársai, miután földet ért a Szojuz MSz-07-as ûrhajó leszállóegysége Skaplerovval, valamint Scott Tingle amerikai és Kanai Norisige japán ûrhajóssal a fedélzetén a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében 2018. június 3-án. A három ûrhajós a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról tért vissza a Földre. (MTI/EPA/AP pool/Dmitrij Loveckij)

„Az MSZ-07 űrhajó háromfős legénységét sikeresen kiemelték, mindhármuk hangulata jó” – közölték a Moszkva melletti repülésirányító központban.

A három űrhajós, az orosz Anton Skaplerov, az amerikai Scott Tingle és a japán Kanai Norisige 168 napos jelenlegi küldetése ezzel befejeződött. Az űrhajósokat később a leszállás helyétől mintegy 400 kilométerre északkeletre fekvő Karagandába szállítják, ahol hosszabb egészségügyi vizsgálaton esnek át, majd onnan Moszkvába, illetve Houstonba utaznak tovább.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA munkatársa telefonál a kapszula mellett, miután földet ért a Szojuz MSz-07-as űrhajó leszállóegysége. Fotó: MTI / EPA / AP pool / Dmitrij Loveckij

Az űrhajósok hozták magukkal az ISS-ről a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének labdáját. A játékszert innen viszik a mintegy 2500 kilométerre fekvő Moszkvába, az Oroszország – Szaúd-Arábia találkozó helyszínére.

A labdát még március 21-én állították Föld körüli pályára, az űrhajósok játszottak is vele a súlytalanság állapotában. A házigazda oroszok azt remélik, hogy a kozmoszból érkező labda szerencsét hoz majd nekik a Szaúd-Arábia elleni nyitómérkőzésén.

A Szojuz MSz-07-as űrhajó leszállóegysége ejtőernyővel fékezve a földet éréshez készül. Fotó: MTI / EPA / AP pool / Dmitrij Loveckij

Amióta lehetséges, Oroszország többször is vitt már sporthoz kapcsolódó ereklyét az űrbe: a 2014-es szocsi olimpia fáklyája, illetve az orosz bázisú profi jégkorongliga (KHL) döntőjének korongja is járt már az ISS-en.

Az ISS-en három űrhajós maradt, az amerikai Drew Feustel és Ricky Arnold, valamint az orosz Oleg Artyemjev. Jövő szerdán újabb három űrhajós indul az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.

Borítóképünkön Anton Skaplerov orosz űrhajóst kisegítik a kapszulából a Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség munkatársai, miután földet ért a Szojuz MSz-07-as űrhajó leszállóegysége.

Forrás: MTI / EPA / AP pool / Dmitrij Loveckij

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!