hosszú harcok után

2021.09.17. 16:06

Visszakapta Japánban megtalált műkincseit a ciprusi ortodox egyház

A ciprusi ortodox egyház hivatalosan is átvette azt a két gazdagon díszített 18. századi ajtót, amelyeket az etnikailag megosztott sziget északi részén álló templomából loptak el.

Forrás: Twitter/Janisz Karouszosz

Az ajtók visszaszerzéséért hosszas jogi csatározás folyt egy japán művészeti főiskolával, amely annak idején megszerezte a műkincseket.

Janisz Karouszosz kommunikációs és munkaügyi miniszter elmondta, hogy

a fából készült, vallási jelenetekkel festett, faragott, aranyozott ajtókat a Kanazava Művészeti Főiskolán találták meg több mint húsz évvel ezelőtt, és hazatérésükhöz „hosszú, intenzív munkára” volt szükség.

A közleményből nem derült ki, hogy a japán főiskola hogyan jutott hozzá a műkincshez.

Με βαθιά συναισθήματα συγκίνησης χαιρέτισα σήμερα την παράδοση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου του ΥΜΕΕ, των βημοθύρων της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής.

Az ajtók a periszteronopigi templom ikonosztázának részét képezték eredetileg. Ez a díszes paraván választja el a Szent Anasztáziosz ortodox templomban a szentélyt a templom többi részétől. Az 1775-ben épült templom egy barlang fölött áll, ahol a szent sírját őrzik.

Az ajtókat a sziget 1974-es etnikai kettészakadása után lopták el. A ciprusi törökök a sziget északi részén kiáltották ki függetlenségüket 1983-ban, ám ezt csak Törökország ismeri el. Karouszosz „kulturális genocídiumként” emlegette, hogy a török invázió után az északi részen álló templomokat kifosztották, freskókat, mozaikokat, vallási műkincseket loptak el belőlük.

1974 óta a ciprusi kormány és egyházi hatóságok jogi úton próbálják visszaszerezni az Egyesült Államokba, Európába és a világ más tájaira került műkincseket.

Karouszkosz hangsúlyozta, hogy az ajtók visszatérése határozott üzenet a műkincscsempészeknek és a nemzetközi bűnözői köröknek arról, hogy akár mennyi időbe is telik, Ciprus megtalálja őket, mert a kulturális genicídium a világon sehol sem lehet elfogadható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!