Kisokos felújításhoz

2021.08.08. 13:40

Vágjunk bele: festés és tapétázás okosan!

A festésre, tapétázásra és bútorfelújításra vonatkozó ismeretek elsajátítása hasznos, ha magunk szeretnénk elvégezni a munkát. Íme, néhány praktikus tipp.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tudás nemcsak akkor hasznos, ha saját kezűleg, magunk szeretnénk elvégezni a munkát, hanem akkor is, ha mesteremberekre bízzuk, hiszen így ellenőrizni tudjuk, rendben halad-e a felújítás – írja a Lakáskultúra.

Festésre fel!

Jó állapotban lévő, sérülésmentes falak esetén vidám hétvégi program lehet a falak átgurítása valamilyen új színnel. Ilyenkor csak egy jó minőségű festékbe kell beruháznunk; lehetőleg színkód alapján válasszunk, mert így akármikor újra tudjuk kevertetni, ellentétben a házilag előállított árnyalatokkal, amelyek soha többé nem reprodukálhatók.

Rétegenként okosan

Ha már több réteg festék van a falakon, és nem csak egy egyszerű átgurításról beszélünk, akkor az első lépés, hogy a korábbi rétegeket eltávolítjuk. Egy szivacs segítségével nedvesítsük be a régi festéket, majd a meglazuló felületet a vakolat szintjéig kaparjuk le egy spatulával. Miután eltávolítottuk a korábbi rétegeket, jöhet a mélyalapozós felületkezelés, ezt követi a falak glettelése. A glettanyag lehet előkevert vagy poralapú. Egyenletesen, vékony rétegben vigyük fel az anyagot, így energiát és időt spórolunk a csiszolásnál. Az első réteg csiszolása után jöhet a második réteg. Ezt újra meg kell csiszolni, majd végre elkezdhetjük a festékrétegek felhordását.

Festék és festék között hatalmas különbségek vannak, ezért végig kell gondolni, hogy az adott felülethez melyik a legalkalmasabb. A diszperziós – azaz vízbázisú – festékek moshatók. Emellett léteznek mészfestékek, fényes, speciális latexfestékek és oldószeres zománcfestékek, hogy csak a legismertebbeket említsünk.

Minél jobb fedőképességű egy festék, annál gazdaságosabb. Némelyik már egyetlen rétegben is fed, de vannak olyanok, amelyeket két-három rétegben kell felvinni, hogy foltmentesen, egyenletesen fedjék be a falakat.

Tapétákkal a jó hangulatért

Sokszor használt, látványos dizájnelem a helyiség egyik falának beborítása mintás tapétával. A többi falat ajánlott átfesteni a tapétán megjelenő árnyalatok egyikével. Ezt akkor is megtehetjük, ha nem újítjuk fel az egész lakást, csak egyetlen helyiség hangulatát akarjuk megváltoztatni.

Bútorfelújítás házilag

Az egyedül elvégezhető munkák közé tartozik a régi bútorok újjávarázsolása. Az esetek többségében ugyanis nem szükséges komoly szakértelem az átalakításhoz. A funkciókat és felületeket újragondolhatjuk aszerint, hogy mi illik bele a lakókörnyezetünkbe. A legegyszerűbb megoldás az átfestés vagy letapétázás, a funkció megváltoztatásához azonban már nem nélkülözhetjük az asztalosszerszámokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!