Hétköznapi hős

2018.06.24. 08:29

Üvegcsontú, de a nála is törékenyebbeken segít

A 34 éves Ganyi Károly elektromos kerekesszékben él, mindössze 22 kilót nyom, és egy kilónál többet nem tud felemelni. Mindez nem tartja vissza attól, hogy súlyos beteg gyerekek életébe örömöt hozzon.

A rendkívül súlyos betegséggel, az üvegcsontúsággal (ez a csontanyagcsere súlyos zavarát jelenti) küzdő ózdi férfi egy alapítvánnyal közösen segít a fogyatékkal élő és halálos kórral küzdő fiatal betegeken – írja a Bors Online.

„Mindenben a szüleim segítségére szorulok, de mivel már ők is idősek, annak idején szükségem volt egy lépcsőjáró liftre. Gyűjtést indítottam, arra azonban álmaimban sem gondoltam, hogy ennyien a segítségemre sietnek. Több mint egymillió forint gyűlt össze, így sikerült is megvalósítani” – mesélte a portálnak Károly. Elmondása szerint úgy érezte, muszáj az emberek jólelkűségét valahogy meghálálnia, segítettből segítővé válnia. Így született a Tégy Jót!® oldal, amit egy barátja segítségével hozott létre, és amin keresztül fogyatékkal élő és más tartós betegeknek, rákos gyerekeknek segítenek.

Farkas Ricsi és segítője, Ganyi Károly. Fotó: Bors Online

Az egyik fő projektjük a Kívánság Tündérek. „Legyen szó egy laptopról, vagy utazásról, próbáljuk nekik megadni, amire a családjuknak nincs módja. Az Add a hajad! nevű akcióban pedig a felajánlott copfokból szakember segítségével paróka készül, amit a rákbetegséggel küzdők viselhetnek. Ez is segíti őket a gyógyulásban, hiszen a teljes regenerálódás egyik alapfeltétele a kiegyensúlyozott lelkiállapot”– magyarázta Károly.

A Tégy Jót!® esetében az átutalt összegek közvetlenül a betegek számlaszámára érkeznek, így Károlyék csak közvetítő szerepet látnak el. Mint elmondta, évente körülbelül 150-200 érintettnek tudnak segítséget nyújtani. Becsléseik szerint eddig közel 38 millió forintot sikerült összegyűjteniük.

Borítókép: Ganyi Károly, Üvegfiú. Forrás: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!