drágakő

2020.02.18. 15:30

Új ásványt fedeztek fel

Egy új ásványt, a turmalincsoport eddig ismeretlen tagját fedezték fel Olaszországban. Az új ásvány a dutrowit nevet kapta Barbara Dutrow geológus, a Louisiana Állami Egyetem (LSU) professzora után.

Forrás: Shutterstock

A dutrowitot a Toszkánában lévő Apuai Alpokban fedezték fel, a La Grotta Grande del Vento, vagyis a Nagy Szélbarlang közelében. A szakértők szerint mintegy 20 millió éve formálódott a riolit nevű vulkanikus kőzet összenyomódása és felhevülése révén az afrikai és európai tektonikus lemez összeütközésekor.

„Egy életen át tartó szenvedély a turmalinba rejtett információk felfedezése és megértése. Ez az elismerés munkánk egyik csúcspontja” – idézte Dutrowot az LSU közleménye. A turmalinok változatos színekben fordulnak elő.

Az LSU Twitter-posztjában balra a dutrowit, jobbra felfedezője, Barbara Dutrow látható:

Newly Discovered Mineral, Dutrowite, named for " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#LSUGnG Professor Barb Dutrow! https://t.co/hHXDKvcdaI pic.twitter.com/cNnRAPCut2

Az intézmény szerint olasz tudósok Dutrownak az ásványtan területén és főként a turmalinok vizsgálatában végzett munkája miatt döntöttek úgy, hogy róla nevezik el az új ásványt. Dutrow kutatások sorával bizonyította, hogy a drágakövek családjába tartozó turmalinok geológiai történetükről szóló információkat is magukban rejtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!