Aji Charapita

2018.04.14. 17:15

Több millió forintba kerül a világ legdrágább chilije

A világ legdrágább chili­paprikája ugyan nem a legerősebb, de a Peruban őshonos fűszernövény igen kedvelt a chilirajongók és a gourmet séfek körében.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Olga Pyrozhenko

A fűszerek világában nem ritka a borsos ár, az igazi, jó minőségű sáfrányt és a vaníliát is jócskán meg kell fizetni, mivel mindkét növény óriási munkaigényű, és meglehetősen ki vannak téve az időjárási anomáliáknak – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Aggasztó tüneteket tapasztalt egy, a napokban megrendezett chilievő verseny után egy amerikai férfi, aki a világ legerősebb chilipaprikáját fogyasztotta el.

Az elfogyasztott Carolina Reaper 2013-ban bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a világ legerősebb chilipaprikája, azonban messze nem ez a fajta a világ legdrágább chilije, ezt a címet ugyanis az Aji Charapita nevű fűszernövény birtokolja.

A paprikát csak a közelmúltban háziasították, nem is olyan régen még csak Peru északi részének dzsungeljeiben termett, vadon. Az Aji Charapita egészen kicsi, mindössze borsószem nagyságú, ám annál nagyobb az összeg, amelyet kilójáért ki kell fizetni.

Így néz ki a kis drága
Forrás: wikimedia.org

Egy kilogramm a különleges chilipaprikából legkevesebb 25 ezer dollárba (6,3 millió forint) kerül. Frissen fogyasztva erősen gyümölcsös ízű a borsos árú chili, salsák és szószok kitűnő kísérője, legtöbbször mégis szárítva és őrölve használják. A nyugati világban viszonylag ismeretlen, ám chilirajongók és ötcsillagos éttermek szakácsainak körében igen nagy a renoméja.

A magas árat az is indokolja, hogy nem könnyű beszerezni: Perun kívül szinte alig lehet hozzájutni, magokat ugyan lehet vásárolni az interneten, de még ha valaki vállalná is, hogy maga ülteti el és neveli fel a növényt, a magocskák ára valószínűleg letöri a lelkesedését.

Azért persze csípősségben sem marad el nagyon a legerősebbektől az Aji Charapita. A Scoville-skálán, amely a paprikafajták csípősségét méri, a 30 és 50 ezer SHU (Scoville Heat Unit, azaz a kapszaicin relatív mennyisége) közötti tartományban helyezkedik el, ezzel az értékkel a cayenne bors – ami chilipaprika-őrlemény – csípősségével vetekszik, egy jalapeno paprikánál pedig akár hússzor erősebb is lehet – írja a lap.

Borítókép: Illusztráció

Olga Pyrozhenko / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!