újratelepítés

2019.05.26. 07:17

Több évtized után ismét élnek szabadon nipponíbiszek Dél-Koreában

Utoljára 1979-ben láttak vadon élő példányt ebből a veszélyeztetett madárból.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Danielinblue

Veszélyeztetett nipponíbiszeket (Nipponia nippon) engedtek szabadon szerdán a dél-koreai vadonban a Koreai-félszigetről negyven évvel ezelőtt kipusztult faj újrabetelepítésének jegyében.

A nipponíbisz újratelepítési központban nevelt negyven madarat a biológiai sokféleség nemzetközi napjához igazítva engedték szabadon nagyjából 350 kilométerre délkeletre Szöultól.

A veszélyeztetett nipponíbisz igen elterjedt volt a Koreai-félszigeten egészen a második világháborúig, majd állománya hirtelen fogyni kezdett és utoljára 1979-ben láttak vadon élő példányt a koreai demilitarizált övezetben.

A kelet-ázsiai ország azóta próbálja visszatelepíteni a fajt a vadonba, hogy 2008-ban egy nipponíbisz párt kapott ajándékba Kínától. Hat évvel ezelőtt Hszi Csin-ping kínai elnök két hím madarat ajándékozott Dél-Koreának és nagyjából ezzel egy időben létrehozták az újratelepítési központot. A központban jelenleg 363 nipponíbiszt nevelnek.

A héten szabadon engedett negyven madarat nemük és koruk alapján válogatták össze, hogy növeljék az életben maradásuk esélyeit.

Az illetékes hatóságok tápláléklelő és fészkelőhelyeket alakítottak ki a vadonban a nipponíbiszeknek, hogy megkönnyítsék számukra az alkalmazkodást. A madarakat GPS-es nyomkövetőkkel is felszerelték, hogy megfigyelhessék napi mozgásukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!