klímaváltozás

2019.08.02. 08:43

Tízmilliárd tonna jég olvadt el egy nap alatt Grönlandon

A Föld legnagyobb szigetét is elérte az európai országokon múlt héten végigvonuló, melegrekordokat megdöntő hőhullám.

Forrás: Shutterstock

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja.

Jég megolvadt vizéből kialakult folyók a Grönland nyugati részén húzódó jégtakarón 2019. augusztus 1-jén, miután a több európai országot egy héttel korábban sújtó hőhullám elérte a szigetet
Fotó: InCaspar Haarlov / MTI/AP

A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint az olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évet nézve. A szakember csütörtökre jósolta a tetőzést, mielőtt a hidegebb hőmérséklet lelassítja az olvadás ütemét.

„A hosszú távú előrejelzés azonban további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, vagyis a jégveszteség tovább nő”

- tette hozzá a kutató. Mottram szerint

július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig.

Ha az összes jég elolvadna Grönlandon – ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.

A grönlandi jégtakaró mostani erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!