Műkincs

2020.02.23. 20:13

Tizennyolcadik századi koronát kapott vissza Etiópia

Egy 27 éve ellopott 18. századi vallási koronát adott vissza Etiópiának Hollandia csütörtökön. Az ereklye 1993-ban tűnt el egy falusi templomból, és tavaly októberben bukkant fel Rotterdamban.

Forrás: Pixabay

Ez történelmi jelentőségű nap számunkra

mondta Hirut Kassaw, Etiópia kulturális és turisztikai minisztere az ünnepélyes átadásról, amelyen a koronát évtizedeken át őrző Sirak Asfaw hollandiai etióp menekült, Sigrid Kaag holland külkereskedelmi miniszter és Abiy Ahmed etióp miniszterelnök vett részt a fővárosban, Addisz-Abebában.

Még mindig nem tudom, hogyan lopták el és vitték ki Etiópiából a koronát és más tárgyakat

mondta a miniszter.

A holland kormány csütörtöki közleménye szerint a korona az Etióp Ortodox Egyház tulajdonában áll. Miután eltűnt a Cheleqot faluban lévő Szentháromság-templomból, az ereklye éveken át volt Sirak Asfawnál, egy etióp származású holland állampolgárnál.

Mint a Hollandiában az 1970-es években menedéket kérő Aswaf elmondta, 1998-ban találta meg a koronát egy bőröndben, amelyet egy látogatója hagyott a lakásában. Úgy vélte, az aranyozott korona bizonyára lopott, de az akkori politikai helyzet miatt attól tartott, Etiópiában ismételten eltűnne, ha visszaadná, ezért 21 éven át őrizte otthonában. Csak Abiy 2018-as hivatalba lépése után érezte úgy, hogy az etiópiai helyzet már kellőképpen stabil.

Asfaw a FANA etióp televíziónak elmondta,

addig vigyázott a koronára, amíg úgy nem érezte, hogy most már biztonságos visszaküldeni.

A férfi egy műalkotások felkutatásával foglakozó nyomozó, a műkincsek Indiana Jones-aként emlegetett Arthur Brand bevonásával 2019 őszén vette fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy megtárgyalják, hogyan juttassák vissza az afrikai országnak ezt az értékes műkincset.

A FANA szerint

a koronából, amelyen Jézus Krisztus, Isten, a Szentlélek és Jézus tanítványai láthatók, vélhetően összesen 20 létezik a világon.

A koronát néhány napra az Etióp Nemzeti Múzeumban állítják ki Addisz-Abebában, majd visszaviszik eredeti helyére, Cheleqot templomába.

Etiópiába más afrikai országokhoz hasonlóan az utóbbi időszakban többször kerültek vissza műalkotások múzeumokból és magángyűjteményekből szerte a világból. Az elmúlt évben például a brit Nemzeti Katonai Múzeum jelentette be, hogy visszaadja II. Tevodrosz etióp császár két hajtincsét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!